Jablečné kynuté koláče s drobenkou


Nadýchané kynuté koláče s citrónovou kůrou, jablečnou náplní se skořicí, bohatě zasypané drobenkou, dozlatova upečené, jsou skutečnou pochoutkou.

IMG_4916

Je zajímavé, jak se v průběhu let mění chutě, dříve bych si na kynuté koláče ani nevzpomněla a teď jsem měla vyloženě chuť na kynuté koláče s jablíčky a drobenkou. A jak jsem si pochutnala! Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat!

Pokud se do přípravy pustíte, doporučuji si připravit jablečnou náplň předem. A víte v čem spočívá kouzlo vynikajících koláčů? Po upečení je pomažte rozpuštěným máslem s cukrem a kapkou rumu.

IMG_4914

IMG_4915

Těsto: (na cca 10 koláčů o průměru cca 10 cm)

  • 250 g hladké mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 60 g másla (rozpuštěného, vychladlého)
  • 1 žloutek
  • 125 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 5 g sušeného droždí (cca 10 g čerstvého)
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli

Drobenka:

  • 60 g hladké mouky
  • 30 g másla (změklého)
  • 25 g cukru krupice
  • špetka soli

Jablečná náplň:

  • 2 jablka
  • 2 lžíce másla
  • 75 g cukr krupice (záleží na sladkosti jablek)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce škrob

+ 1 vejce na potření koláčů před upečením, 2 lžíce másla + 1 lžíce moučkového cukru, kapka rumu na pomazání po upečení

Postup:

  1. Připravte si jablečnou náplň – oloupaná jablka nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájená jablka, cukr, skořici a restujte dokud se nerozpustí cukr a nezkaramelizuje. Škrob rozpusťte ve 2 lžících vody a vmíchejte do jablečné směsi. Nechte cca 2 minuty mírně vařit, odstavte a nechte vychladnout.
  2. Do menší misky nalijte asi 60 ml vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
  3. Do zadělávací mísy domácí pekárny prosejte mouku, přidejte špetku soli, citrónovou kůru, cukr i vanilkový cukr, žloutek, rozpuštěné máslo, lžíci rumu.
  4. Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – zapněte program na přípravu kynutého těsta.  Samozřejmě těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo v hnětacím robotu a nechat kynout pod utěrkou asi hodinu. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí.
  5. Během kynutí si připravte drobenku – z mouky, másla, cukru a soli vypracujte konečky prstů drobenku. Nechte stranou.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na lehce pomoučeném vále na zhruba stejně velké dílky a lehce vyválejte základy pro koláče. Dejte na plech vyložený pečícím papírem (s rozestupy) a nechte v teple ještě asi 10 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Do středu koláčů vymáčkněte důlky na náplň. 
  7. Do středu každého koláče dejte dostatek jablečné náplně. 
  8. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem.
  9. Koláče bohatě zasypte drobenkou. Pečte zhruba 8-10 minut do zlatova.

IMG_4919

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s