Ořechová roláda


Vlašské ořechy, švestková povidla a krém z krémového sýru se šlehačkou. Hm, uznejte sami, nezní to báječně? Zní a navíc je tahle roláda chuťově naprosto fantastická.

Kouzlo ořechové rolády spočívá především v jednoduchosti přípravy ač se to zprvu nemusí zdát. Určitě se nemusíte ničeho bát, s upečeným plátem rolády se pracuje hezky a těsto se netrhá. Švestková povidla se k ořechům báječně hodí a krém jen podtrhne skvělou chuť.

Věřím, že i u vás doma bude chutnat!

Těsto:

  • 4 vejce ( bílky a žloutky zvlášť)
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Náplň:

  • cca 4 lžíce švestkových povidel na promazání plátu
  • 150 g krémového sýru (Lučina, Philadelphia
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 3 – 4 lžíce moučkového cukru

Postup:

  1. Velký plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 200°C.
  2. Připravte si ořechy – namelte je na jemno (rozmixujte).
  3. Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
  4. V jiné míse vyšlehejte do tuha sníh z bílků, špetky soli a druhou polovinou cukru. Nejdříve šlehejte bílky se špetkou soli na nízké otáčky, postupně přisypávejte cukr a šlehejte na maximum.
  5. Do žloutkové směsi (opatrně) vmíchejte sníh z bílků a na závěr vmíchejte (opět opatrně) prosátou mouku a mleté ořechy.
  6. Těsto rozetřete rovnoměrně na pečící papír a pečte zhruba 8 – 10 minut. 
  7. Po upečení plát sundejte z plechu, poprašte jej moukou (příp. moučkovým cukrem) a otočte na čistou utěrku. Pracujte rychle, hbitě a nebojte se poprosit o pomoc 🙂 Nechte vychladnout a odstraňte pečící papír.
  8. Připravte si krém – vyšlehejte krémový sýr s cukrem a postupně přidávejte smetanu. Šlehejte na nízké otáčky do tuha (trvá to poměrně delší dobu než ušleháte tuhý krém).
  9. Ořechový plát pomažte švestkovými povidly (ne zcela do krajů), naneste rovnoměrně krém. Pomocí utěrky roládu stočte.
  10. Roládu zabalte do alobalu (potravinářské fólie) a nechte minimálně 2 hodiny chladit v lednici.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s