Krásně vláčná dýňová bábovka s kakaovým mramorováním plná podzimního koření, která vás překvapí nejen svou lahodnou chutí, ale i nenáročností přípravy.
Dýňových receptů není nikdy dost, a když mi v lednici zbylo dýňové pyré, které už volalo po zpracování, vrhla jsem se na přípravu dýňové bábovky. V pracovním týdnu se běžně do náročného vaření či pečení nepouštím, a proto jsem ocenila nenáročnost přípravy tohoto receptu. A jak jistě víte, pro bábovky mám prostě slabost. Jsou to pro mě takové královny všech dezertů a ať se můžou zdát jakkoliv nudné, nenechte se zmást, dá se s nimi krásně experimentovat.
Těsto:
(bábovková forma o objemu cca 750 ml, pokud budete připravovat do klasické bábovkové formy, musíte množství surovin zdvojnásobit)
- 280 g dýňového pyré
- 80 ml oleje
- 2 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 170 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru, kardamomu, mletého nového koření či hřebíčku
- špetka soli
+ kakaová část na mramorování
- 15 g kakaa
- 10 g cukru
- 20 g mléka
+ máslo a hrubá mouka na vysypání bábovkové formy
Postup:
- Připravte si dýňové pyré (z máslové dýně nebo hokkaido) – dýni upečte do měkka v troubě nebo uvařte ve vodě (v malém množství vody – dýně by se spíše měla dusit, přebytečnou vodu sceďte), rozmačkejte vidličkou (rozmixujte), nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte si bábovkovou formu – všechny stěny vymažte máslem a vysypte hrubou mouku.
- V míse vyšlehejte vejce společně s cukrem. Postupně pomalu přilévejte a zašlehávejte olej a nakonec zašlehejte dýňové pyré.
- V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodu, skořici, koření a špetku soli.
- Do tekuté směsi postupně vmíchávejte suchou směs, vznikne hladké těsto.
- V malé misce promíchejte do „hladka“ kakao s cukrem a mlékem. Odeberte část těsta a kakao zamíchejte do těsta, vznikne kakaové těsto.
- Do připravené bábovkové formy nalijte část dýňového těsta, poté přidejte kakaové těsto a zakončete dýňovým těstem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 35 minut – propečenost otestujte špejlí.
Zdroj: http://hrnecvhlave.cz/mramorova-babovka-s-dyni-a-cokoladou/