Jablečné máslo


Rozvařená jablíčka v pomalém hrnci s badyánem, hřebíčkem, skořicí a vanilkou. Podzim ve skleničce.

Jablečné máslo vlastně nemá s máslem nic společného, žádné mléko ani živočišná surovina. Raději bych to nazvala jablečná povidla, ale nejsou to ani povidla. Jedná se o velmi pomalu a dlouho vařená (dušená) jablka v pomalém hrnci společně s kořením, kdy vznikne krásně hladká jablečná hmota, která je skvělá nejen na toast, do jogurtu, na palačinky, ale dá se s tímto zázrakem nahradit i část tuku v pečení.

Na výrobu se hodí perfektně jablíčka ze zahrádky, která jsou i kyselejší. Pokud nemáte pomalý hrnec, nezoufejte, určitě půjde vyrobit máslo i v hrnci na sporáku, jen bude připravené mnohem rychleji.

Ingredience:

  • 2 kg jablek
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 svitek skořice
  • 1 badyán
  • 2 hřebíčky
  • 1/2 vanilkového lusku
  • špetka soli

Postup:

  • Připravte si sklenice na uvařené máslo.
  • Jablíčka nakrájejte na slabé plátky (jablka nemusíte loupat, slupka se díky pomalému a dlouhému vaření zcela rozvaří). Dejte do nádoby pomalého hrnce.
  • Jablka zasypte cukrem, přidejte koření, špetku soli a zapněte na nízký stupeň. Vařte 4 – 5 hodin, občas promíchejte.
  • Po uvedeném čase by měla být jablka zcela rozvařená, vypněte a propasírujte (zachytíte koření). Propasírovaná jablka vraťte zpět do nádoby hrnce a zapněte na nízký stupeň zhruba na hodinu. Nechte poklici odklepnou, aby se mohla vypařovat tekutina.
  • Uvařené máslo nalijte do připravených sklenic, nechte vychladnout a poté skladujte v lednici. Trvanlivost max. 2 týdny.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s