Jak si zpříjemnit dlouhé, sychravé podzimní dny? Určitě bych pro vás měla hned několik tipů, ale myslím, že ten nejlepší nápad bude upéct si tyhle krásně vláčné a voňavé podzimní muffiny. Samozřejmě doporučuji uvařit si k nim kotel čaje nebo kafe a dát si nohy nahoru, prostě ta správná podzimní pohoda.


Do těsta jsem použila pečené batáty, ale samozřejmě lze batátu nahradit pečenou dýní. Dále je v těstě nastrouhané jablíčko a spousta podzimního koření jako je skořice, mletý hřebíček, nové koření a zázvor. Do muffinů můžete přidat sekané oříšky nebo kousky čokolády.


Těsto:
- 200 g pečené batáty (sladké brambory, lze nahradit případně i pečenou dýní)
- 3 vejce
- 100 g změklého másla (pokojová teplota)
- 100 g smetanového jogurtu (pokojová teplota)
- 150 g hladké mouky
- 100 g světlého třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku, kardamomu, nového koření a zázvoru
- špetka soli
- 1 větší jablko nastrouhané nahrubo
- 30 g nasekané hořké čokolády
Postup:
- Batátu upečte v troubě – nakrájejte na menší kousky, pečte zhruba 10 – 15 minut v předehřáté troubě na 180°C (pozor, hlídejte, má tendenci se pálit). Po upečení nechte vychladnout.
- Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky. Předehřejte troubu na 180°C.
- Sladkou bramboru, změklé máslo i jogurt vložte do mixéru a rozmixujte, nechte stranou.
- V míse vyšlehejte vejce společně s třtinovým cukrem do světlé pěny. Přidejte rozmixovanou batátovou směs, prošlehejte společně.
- V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, špetku soli i koření.
- Suchou směs postupně přimíchejte do tekuté směsi, těsto pořádně promíchejte. Na závěr přidejte nahrubo nastrouhané jablko i nasekanou čokoládu.
- Košíčky plňte cca 1 cm pod okraj (při pečení vyběhnou). Pečte dozlatova cca 20-25 minut.