Čokoládový fondant s rozvarem z hroznového vína


Krásně sladké a šťavnaté modré hrozno sklízíme každoročně u rodičů na zahradě – vždy s nadšením obdivuji hojnou úrodu a tetelím se radostí, když si z návštěvy odvážím další zásobu hrozen.

Už na zahradě jsem měla dokonalou vizi – chuťovou i foodstylingovou. Rozvar z hroznů s kapkou alkoholu s čokoládovým dortíkem. Všechno klaplo na jedničku a já jsem byla nesmírně spokojená s výsledkem. Jsem přesvědčená, že i vy budete velmi spokojení. A upřímně? Byla to velmi rychlá akce, potřebujete jen trpělivost s peckami z hroznů.

Hroznový rozvar: 

  • 200 g menších modrých hrozen (upozornění: jedná se o dvě porce, pokud chcete udělat více, samozřejmě přidejte více cukru i tekutiny, ne alkoholu)
  • 1 – 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce ovocné pálenky (slivovice, třešňovice)

Postup:

  1. Do menšího hrnce dejte hrozna, zasypte cukrem a zalijte pálenkou. Vařte na mírném plameni cca 15 minut.
  2. Rozvařené ovoce propasírujte – chce to trpělivost, tyto malé hrozna mají pecky. Nechte stranou.

Čokoládový fondant (2 porce):

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 30 g třtinového cukru
  • 55 g másla
  • 50 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (70-80%)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • máslo na vymazání
  • hořké kakao na vysypání

Postup:

  1. Připravte si formičky – zapékací mističky, vymažte je máslem a vysypte kakaem. Předehřejte troubu na 220°C.
  2. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem. 
  3. V jiné míse vyšlehejte vejce, žloutek a cukr do nadýchané, světlé pěny.
  4. Lehce vychladlou rozpuštěnou čokoládu pomalu zašlehávejte do vaječné pěny.
  5. Na závěr přidejte lžíci mouky, promíchejte a těsto rozdělte do připravených formiček.
  6. Pečte zhruba 6-7 minut v předehřáté troubě – je důležité, aby se upekl jen kraj a vnitřek zůstal tekutý. Po upečení nechte max. minutku odstát, vyklopte a servírujte s připraveným rozvarem, čerstvým hroznem, cukrem.

Zdroj: https://kitchenette.cz/clanek/204-cokoladovy-fondant

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s