Krásně sladké a šťavnaté modré hrozno sklízíme každoročně u rodičů na zahradě – vždy s nadšením obdivuji hojnou úrodu a tetelím se radostí, když si z návštěvy odvážím další zásobu hrozen.
Už na zahradě jsem měla dokonalou vizi – chuťovou i foodstylingovou. Rozvar z hroznů s kapkou alkoholu s čokoládovým dortíkem. Všechno klaplo na jedničku a já jsem byla nesmírně spokojená s výsledkem. Jsem přesvědčená, že i vy budete velmi spokojení. A upřímně? Byla to velmi rychlá akce, potřebujete jen trpělivost s peckami z hroznů.



Hroznový rozvar:
- 200 g menších modrých hrozen (upozornění: jedná se o dvě porce, pokud chcete udělat více, samozřejmě přidejte více cukru i tekutiny, ne alkoholu)
- 1 – 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce ovocné pálenky (slivovice, třešňovice)
Postup:
- Do menšího hrnce dejte hrozna, zasypte cukrem a zalijte pálenkou. Vařte na mírném plameni cca 15 minut.
- Rozvařené ovoce propasírujte – chce to trpělivost, tyto malé hrozna mají pecky. Nechte stranou.


Čokoládový fondant (2 porce):
-
1 vejce
-
1 žloutek
-
30 g třtinového cukru
-
55 g másla
-
50 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (70-80%)
- 1 lžíce hladké mouky
- špetka soli
-
máslo na vymazání
-
hořké kakao na vysypání
Postup:
- Připravte si formičky – zapékací mističky, vymažte je máslem a vysypte kakaem. Předehřejte troubu na 220°C.
- Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem.
- V jiné míse vyšlehejte vejce, žloutek a cukr do nadýchané, světlé pěny.
- Lehce vychladlou rozpuštěnou čokoládu pomalu zašlehávejte do vaječné pěny.
- Na závěr přidejte lžíci mouky, promíchejte a těsto rozdělte do připravených formiček.
- Pečte zhruba 6-7 minut v předehřáté troubě – je důležité, aby se upekl jen kraj a vnitřek zůstal tekutý. Po upečení nechte max. minutku odstát, vyklopte a servírujte s připraveným rozvarem, čerstvým hroznem, cukrem.