Když se řekne bublanina, pravděpodobně si drtivá většina z nás představí nadýchanou buchtu s ovocem, nejčastěji s třešněmi. Řekněte sami, není to tak? Jednoho dne mi moje milá kolegyně Lucie u oběda začala vyprávět o jejich rodinné bublanině z palačinkového těsta, která se jí lžičkou přímo z plechu a bublanina je to právě proto, že ovoce na plechu při pečení krásně bublá (dává to smysl, co?). V ten moment mi začala ona „bublanina“ vrtat v hlavě. Pár dní na to mi ji přinesla ochutnat a byla vynikající.
Recept jsem si poctivě zapsala a když jsem měla doma třešně, volba byla jasná.
Nakonec z toho vznikla moje bublanina v lehkém francouzském stylu – takový český Clafoutis. A neříká se náhodou, že ty nejlepší věci jsou zároveň ty nejjednodušší? O téhle bublanině to určitě platí stoprocentně! Přesvědčte se sami, ale věřím, že budete stejně nadšení jako já.
Ingredience:
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hladké mouky
- 25 g hrubé mouky
- 3 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- citrónová kůra z 1 citrónu
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
+ moučkový cukr na posypání
Postup:
- Vypeckujte třešně a zasypte polovinou moučkového cukru a vanilkovým cukrem, promíchejte a nechte stranou cca 30 minut.
- Připravte si formu (použitá koláčová forma o průměru 28 cm – bohatě ji vymažte máslem, nechte stranou. Předehřejte troubu na 180°C.
- Prosejte mouku, přidejte špetku soli a druhou polovinu moučkového cukru.
- V jiné misce vyšlehejte vejce, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a vaječnou směs nalijte do suché směsi, promíchejte. Na závěr přidejte smetanu a mléko, vznikne takové palačinkové těsto.
- Třešně rozložte rovnoměrně do formy (šťávu, které ovoce pustilo samozřejmě můžete do formy dát také) a zalijte těstem. Pečte zhruba 35 minut. Podávejte vlažné nebo vychlazené z lednice (doporučuji!), dle chuti pocukrujte.