Třešňová bublanina


Když se řekne bublanina, pravděpodobně si drtivá většina z nás představí nadýchanou buchtu s ovocem, nejčastěji s třešněmi. Řekněte sami, není to tak? Jednoho dne mi moje milá kolegyně Lucie u oběda začala vyprávět o jejich rodinné bublanině z palačinkového těsta, která se jí lžičkou přímo z plechu a bublanina je to právě proto, že ovoce na plechu při pečení krásně bublá (dává to smysl, co?). V ten moment mi začala ona „bublanina“ vrtat v hlavě. Pár dní na to mi ji přinesla ochutnat a byla vynikající.

IMG_4506

Recept jsem si poctivě zapsala a když jsem měla doma třešně, volba byla jasná.

IMG_4492 (1)

IMG_4497

Nakonec z toho vznikla moje bublanina v lehkém francouzském stylu – takový český Clafoutis. A neříká se náhodou, že ty nejlepší věci jsou zároveň ty nejjednodušší? O téhle bublanině to určitě platí stoprocentně! Přesvědčte se sami, ale věřím, že budete stejně nadšení jako já. 

IMG_4509

Ingredience:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • 25 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • citrónová kůra z 1 citrónu
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy

+ moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Vypeckujte třešně a zasypte polovinou moučkového cukru a vanilkovým cukrem, promíchejte a nechte stranou cca 30 minut.
  2. Připravte si formu (použitá koláčová forma o průměru 28 cm  – bohatě ji vymažte máslem, nechte stranou. Předehřejte troubu na 180°C.
  3. Prosejte mouku, přidejte špetku soli a druhou polovinu moučkového cukru.
  4. V jiné misce vyšlehejte vejce, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a vaječnou směs nalijte do suché směsi, promíchejte. Na závěr přidejte smetanu a mléko, vznikne takové palačinkové těsto.
  5. Třešně rozložte rovnoměrně do formy (šťávu, které ovoce pustilo samozřejmě můžete do formy dát také) a zalijte těstem. Pečte zhruba 35 minut. Podávejte vlažné nebo vychlazené z lednice (doporučuji!), dle chuti pocukrujte.

IMG_4507

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s