Nektarinkový koláč s tvarohem


Nektarinkový koláč s tvarohem je jeden z těch koláčů, který můžete péct celé léto stále dokola – jen můžete obměňovat dle chuti ovoce, vynikající bude s broskvemi, meruňkami, ale případně můžete použít i švestky.

IMG_4463

Nechala jsem se inspirovat foodblogerskou bohyní Kitchenette, která koláč grilovala, a to se v grilovací sezóně určitě hodí. Já jsem koláč pekla v troubě. Těsto mi chuťově velmi připomíná linecké cukroví a v kombinaci s tvarohovou náplní s vanilkovým cukrem a křupavými nektarinkami, to je naprostá slast.

IMG_4460

A navíc, když koláč budete podávat vychlazený a lehce pocukrovaný moučkovým cukrem, je to i dokonalé osvěžení do horkých letních dnů. Jen v případě, že máte raději sladší dezerty, doporučuji trochu více přisladit.

IMG_4461

Těsto:

  • 260 g hladké mouky
  • 180 g másla (studeného)
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu

Náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 lžíce moučkového cukru (případně přisladit dle chuti)
  • 1 vejce
  • 500 g nektarinek (broskví, meruněk, švestek) – nakrájené na silnější plátky + 2 lžíce třtinového cukru na zasypání ovoce

Postup:

  1. Ze všech ingrediencí na těsto – mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry zpracujte hladké těsto, které se nelepí, pracujte rychle. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice minimálně na 1 hodinu.
  2. Připravte si náplň a ovoce – vyšlehejte tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem, zašlehejte vejce. Ovoce nakrájejte na silnější plátky a zasypte 2 lžícemi třtinového cukru – nechte stranou.
  3. Připravte si formu – použila jsem obdélníkovou formu o velikosti 30 x 20 cm, vyložte ji pečícím papírem. Předehřejte troubu na 160°C. Odpočaté těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále – těsto cca 0,5 cm silné. Vyválené těsto přeneste do formy a okraje případně odřízněte/upravte.
  4. Na těsto naneste tvarohovou náplň a na náplň rozložte plátky ovoce (ovoce díky cukru pustí šťávu – tou můžete ovoce na závěr pokapat).
  5. Pečte zhruba 35 minut – pokud použijete tvrdší kousky ovoce, na upečeném koláči budou stále trochu tvrdší.
  6. Doporučuji podávat vychlazené a pocukrované moučkovým cukrem.

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s