Nektarinkový koláč s tvarohem je jeden z těch koláčů, který můžete péct celé léto stále dokola – jen můžete obměňovat dle chuti ovoce, vynikající bude s broskvemi, meruňkami, ale případně můžete použít i švestky.
Nechala jsem se inspirovat foodblogerskou bohyní Kitchenette, která koláč grilovala, a to se v grilovací sezóně určitě hodí. Já jsem koláč pekla v troubě. Těsto mi chuťově velmi připomíná linecké cukroví a v kombinaci s tvarohovou náplní s vanilkovým cukrem a křupavými nektarinkami, to je naprostá slast.
A navíc, když koláč budete podávat vychlazený a lehce pocukrovaný moučkovým cukrem, je to i dokonalé osvěžení do horkých letních dnů. Jen v případě, že máte raději sladší dezerty, doporučuji trochu více přisladit.
Těsto:
- 260 g hladké mouky
- 180 g másla (studeného)
- 50 g třtinového cukru
- 1 vejce
- kůra z 1 citronu
Náplň:
- 500 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
- 2 vanilkové cukry
- 4 lžíce moučkového cukru (případně přisladit dle chuti)
- 1 vejce
- 500 g nektarinek (broskví, meruněk, švestek) – nakrájené na silnější plátky + 2 lžíce třtinového cukru na zasypání ovoce
Postup:
- Ze všech ingrediencí na těsto – mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry zpracujte hladké těsto, které se nelepí, pracujte rychle. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice minimálně na 1 hodinu.
- Připravte si náplň a ovoce – vyšlehejte tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem, zašlehejte vejce. Ovoce nakrájejte na silnější plátky a zasypte 2 lžícemi třtinového cukru – nechte stranou.
- Připravte si formu – použila jsem obdélníkovou formu o velikosti 30 x 20 cm, vyložte ji pečícím papírem. Předehřejte troubu na 160°C. Odpočaté těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále – těsto cca 0,5 cm silné. Vyválené těsto přeneste do formy a okraje případně odřízněte/upravte.
- Na těsto naneste tvarohovou náplň a na náplň rozložte plátky ovoce (ovoce díky cukru pustí šťávu – tou můžete ovoce na závěr pokapat).
- Pečte zhruba 35 minut – pokud použijete tvrdší kousky ovoce, na upečeném koláči budou stále trochu tvrdší.
- Doporučuji podávat vychlazené a pocukrované moučkovým cukrem.