Jahodová galleta


Křehké těsto s mandlovou moukou, jahodová marmeláda a čerstvé jahody, neuvěřitelně báječná kombinace – to je jahodová galleta.

IMG_4438

Jak jsem již jednou zmínila – kouzlo galletky spočívá v její jednoduchosti, dokonalé nedokonalosti a také variabilitě. Náplň se dá obměňovat dle sezóny, můžete použít meruňky, borůvky, jablka, hrušky nebo švestky, přidat koření nebo bylinky, fantazii se prostě meze nekladou. A pokud chcete být za hvězdu – upečenou galletu servírujte se zmrzlinou, všichni vás budou milovat!

IMG_4441

Těsto: (1 velká galletka o průměru cca 30cm)

  • 230 g hladké mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 25 g mandlové mouky
  • 113 g studeného másla
  • 80 ml zakysané smetany
  • špetka soli

Náplň:

  • 400 – 500 g jahod
  • 2 lžíce agáve sirupu/medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3-4 lžíce jahodové marmelády
  • 1 vejce

+ třtinový cukr na posypání 

Postup:

  1. Smíchejte mouku, mandlovou mouku, cukr a špetku soli. Ke směsi přidejte na kostičky nakrájené máslo a vypracujte hrubou krupici. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a vypracujte těsto. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu chladit do lednice.
  2. Připravte si náplň – jahody nakrájejte na plátky a dejte do mísy, přidejte agáve sirup/med, kukuřičný sirup, vanilkový cukr a promíchejte. Nechte stranou.
  3. Vyložte plech pečícím papírem a předehřejte troubu na 175°C.
  4. Vychlazené těsto rozválejte na kruh (průměr cca 30 cm) na pomoučeném vále a přeneste na pečící papír.
  5. Na vyválené těsto naneste jahodovou  marmeládu a plátky jahod i se šťávou.
  6. Okraje těsta přeložte přes náplň a hezky urovnejte. Na závěr okraje potřete rozšlehaným vejcem a na závěr lehce pocukrujte třtinovým cukrem (nemusí být).
  7. Pečte zhruba 40 minut do zlatova. Po upečení nechte lehce vychladnout – lze servírovat teplé či studené. Dle chuti můžete přidat například vanilkovou zmrzlinu, šlehačku nebo jogurt.

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s