Křehké těsto s mandlovou moukou, jahodová marmeláda a čerstvé jahody, neuvěřitelně báječná kombinace – to je jahodová galleta.
Jak jsem již jednou zmínila – kouzlo galletky spočívá v její jednoduchosti, dokonalé nedokonalosti a také variabilitě. Náplň se dá obměňovat dle sezóny, můžete použít meruňky, borůvky, jablka, hrušky nebo švestky, přidat koření nebo bylinky, fantazii se prostě meze nekladou. A pokud chcete být za hvězdu – upečenou galletu servírujte se zmrzlinou, všichni vás budou milovat!
Těsto: (1 velká galletka o průměru cca 30cm)
- 230 g hladké mouky
- 60 g třtinového cukru
- 25 g mandlové mouky
- 113 g studeného másla
- 80 ml zakysané smetany
- špetka soli
Náplň:
- 400 – 500 g jahod
- 2 lžíce agáve sirupu/medu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr
- 3-4 lžíce jahodové marmelády
- 1 vejce
+ třtinový cukr na posypání
Postup:
- Smíchejte mouku, mandlovou mouku, cukr a špetku soli. Ke směsi přidejte na kostičky nakrájené máslo a vypracujte hrubou krupici. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a vypracujte těsto. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu chladit do lednice.
- Připravte si náplň – jahody nakrájejte na plátky a dejte do mísy, přidejte agáve sirup/med, kukuřičný sirup, vanilkový cukr a promíchejte. Nechte stranou.
- Vyložte plech pečícím papírem a předehřejte troubu na 175°C.
- Vychlazené těsto rozválejte na kruh (průměr cca 30 cm) na pomoučeném vále a přeneste na pečící papír.
- Na vyválené těsto naneste jahodovou marmeládu a plátky jahod i se šťávou.
- Okraje těsta přeložte přes náplň a hezky urovnejte. Na závěr okraje potřete rozšlehaným vejcem a na závěr lehce pocukrujte třtinovým cukrem (nemusí být).
- Pečte zhruba 40 minut do zlatova. Po upečení nechte lehce vychladnout – lze servírovat teplé či studené. Dle chuti můžete přidat například vanilkovou zmrzlinu, šlehačku nebo jogurt.