Knäckebrod


Knäckebroty jsou oblíbené především v severských zemích, pečou se tam od nepaměti a dříve byly tyto křupavé chlebíky považovány ze jídlo chudých, nicméně jejich obliba se rozšířila do celého světa, a to nejen proto, že mají příznivé nutriční hodnoty a označují se za dietní jídlo, ale také i z důvodu, že jsou moc dobré.

IMG_4389

Můžou se servírovat s kvalitní uzeninou, uzeným lososem, paštikou, čerstvým sýrem, různými pomazánkami anebo pokud si je chcete dopřát jako Skandinávci, můžete slanost masa a sýra vyvážit trochou moruškového či jiného džemu.

IMG_4390

Já jsem k domácím knäckebrotům připravila různé variace pomazánek – rybičkovou, vajíčkovou, ředkvičkovou a i přes pohledy plné nedůvěry, měly neuvěřitelných úspěch. Ještě mi jich pár zbylo, takže si je zabalím s sebou do práce na svačinu. Jakmile si jednou tyto chlebíky upečte doma, věřím, že si je už v obchodě nikdy nekoupíte.

IMG_4392

Těsto: ( 8 velkých nebo 16 malých)

  • 25 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce medu
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 300 – 400 g světlé žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • semínka, bylinky a koření k dochucení – např. mák, slunečnicová nebo lněná semínka, kmín, fenykl

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka a míchejte dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít kvásek na teplém místě.
  2. Do větší mísy prosejte mouku se solí, přilijte mléko se vzešlým kváskem a na závěr přimíchejte med.
  3. Zpracujte těsto – trvá to asi 10 minut (těsto by mělo být pevné a poměrně suché, pokud by se příliš lepilo – přidejte mouku, pokud se bude drolit – přidejte trochu vody). Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba hodinu.
  4. Předehřejte troubu na 220°C a připravte si plechy s pečícím papírem.
  5. Vykynuté těsto vyndejte na lehce pomoučený vál, prohněťte rukama a rozdělte těsto na 8 dílů (případně 16 menších). Z každého kousku vyválejte asi 1mm tenkou placku, přeneste na připravený plech a posypte semínky nebo kořením a případně i solí. Lehce potřete vodou a propíchejte vidličkou a pečte zhruba 4 – 8 minut (záleží na tom jak tenké těsto je). Pokud by se vám zdálo, že jsou z jedné strany světlejší, můžete je obrátit a dopéct.
  6. Po upečení až trouba trochu vychladne, dejte knäckebroty ještě na chvíli zpátky, aby se dosušily.

IMG_4391

Zdroj: Kuchařka „Fika & Hygge Skandinávské pečení pro chvíle pohody“

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s