Knäckebroty jsou oblíbené především v severských zemích, pečou se tam od nepaměti a dříve byly tyto křupavé chlebíky považovány ze jídlo chudých, nicméně jejich obliba se rozšířila do celého světa, a to nejen proto, že mají příznivé nutriční hodnoty a označují se za dietní jídlo, ale také i z důvodu, že jsou moc dobré.
Můžou se servírovat s kvalitní uzeninou, uzeným lososem, paštikou, čerstvým sýrem, různými pomazánkami anebo pokud si je chcete dopřát jako Skandinávci, můžete slanost masa a sýra vyvážit trochou moruškového či jiného džemu.
Já jsem k domácím knäckebrotům připravila různé variace pomazánek – rybičkovou, vajíčkovou, ředkvičkovou a i přes pohledy plné nedůvěry, měly neuvěřitelných úspěch. Ještě mi jich pár zbylo, takže si je zabalím s sebou do práce na svačinu. Jakmile si jednou tyto chlebíky upečte doma, věřím, že si je už v obchodě nikdy nekoupíte.
Těsto: ( 8 velkých nebo 16 malých)
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 2 lžíce medu
- 150 g celozrnné žitné mouky
- 300 – 400 g světlé žitné mouky
- 2 lžičky soli
- semínka, bylinky a koření k dochucení – např. mák, slunečnicová nebo lněná semínka, kmín, fenykl
Postup:
- Droždí rozdrobte do vlažného mléka a míchejte dokud se nerozpustí. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít kvásek na teplém místě.
- Do větší mísy prosejte mouku se solí, přilijte mléko se vzešlým kváskem a na závěr přimíchejte med.
- Zpracujte těsto – trvá to asi 10 minut (těsto by mělo být pevné a poměrně suché, pokud by se příliš lepilo – přidejte mouku, pokud se bude drolit – přidejte trochu vody). Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba hodinu.
- Předehřejte troubu na 220°C a připravte si plechy s pečícím papírem.
- Vykynuté těsto vyndejte na lehce pomoučený vál, prohněťte rukama a rozdělte těsto na 8 dílů (případně 16 menších). Z každého kousku vyválejte asi 1mm tenkou placku, přeneste na připravený plech a posypte semínky nebo kořením a případně i solí. Lehce potřete vodou a propíchejte vidličkou a pečte zhruba 4 – 8 minut (záleží na tom jak tenké těsto je). Pokud by se vám zdálo, že jsou z jedné strany světlejší, můžete je obrátit a dopéct.
- Po upečení až trouba trochu vychladne, dejte knäckebroty ještě na chvíli zpátky, aby se dosušily.
Zdroj: Kuchařka „Fika & Hygge Skandinávské pečení pro chvíle pohody“