Káva a dort, znáte lepší kombinaci? Odpověď je kávový cheesecake, ale není to jen tak obyčejný kávový cheesecake, v sušenkovém základu najdete anýz a fenykl. Koření, které dokonale funguje s kávou i čokoládou, ale pokud nemáte odvahu experimentovat, můžete samozřejmě koření vynechat a zvolit případně i jiné sušenky na základ cheesecaku, použijte prostě vaše oblíbené sušenky.
Kávový cheesecake jsem měla v hlavě již delší dobu – vlastně mám kávový dezert v hlavě již několik let, co jsem pracovala ve společnosti s kávou, haha. Přemýšlela jsem nad receptem, hledala a pátrala, ale nakonec jsem si vymyslela recept vlastní a musím říct, že jsem s výsledkem velmi spokojená. Věřím, že s receptem budete taky spokojeni, ucítíte bohatou chuť čokolády a kávy v kombinaci s příjemnou nasládlou lékořicovou příchutí.
A teď vzdělávací okénko jen tak pro zajímavost:
Anýz je jedním z nejstarších koření pěstovaných již za starých Římanů, má nasládlou chuť po lékořici a využívá se k dochucování pečiva, sušenek, koláčů, krémů, ale třeba i k ochucení zeleniny, ryb a masa. Také se hojně využívá pro své léčivé účinky – čaje, odvary, které blahodárně působí na naše trávení, zmírňují bolesti v krku či se využívají také při kožních problémech.
Fenykl má nasládlou, lékořicovou chuť s velmi charakteristickou vůní, chuťově připomíná anýz. Ve většině domácnostech se objevuje v podobě semínek jako koření, ale vynikající je i čerstvý, který se hodí do salátů či na další tepelnou úpravu, využívá se především ve francouzské či italské kuchyni.
Těsto:
- 150 g sušenek Marina (sušenky Marina obsahují anýz i fenykl, lze použít jakékoliv oblíbené sušenky, například Digestive, Bebe)
- 75 g rozpuštěného másla
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžička velmi jemně mleté kávy
- 1 lžička mletého fenyklu (nemusí být)
- 1 lžíce třtinového cukru (nemusí být, záleží na sladkosti sušenek, které použijete)
Náplň:
- 100 g kvalitní hořké čokolády (50 – 70%)
- 400 g krémového sýru
- 75 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
- 100 g třtinového cukru (případně krupicového)
- 75 ml kávy (vychladlé)
- 25 g prosátého kakaa
- 2 velká vejce
- špetka soli
Postup:
- Pečícím papírem vyložte dno dortové formy o průměru 22 – 24 cm.
- Rozdrťte sušenky, přidejte mletou kávu, kakao, cukr i mletý fenykl a nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Směs pořádně promíchejte a nasypte do připravené dortové formy. Hmotu pomocí lžíce pečlivě udusejte až do krajů. Základ dejte odpočinout zhruba na 15 minut do lednice a připravte si náplň.
- Předehřejte troubu na 160° C a dolů dejte nádobu s vodou (např. vysoký plech).
- Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní a nechte vychladnout.
- Ve velké míse vyšlehejte krémový sýr s cukrem a špetkou soli. Postupně zašlehejte smetanu i VYCHLADLOU kávu (šlehejte dokud se nerozpustí cukr).
- Do směsi přidejte prosáté kakao, lehce promíchejte a přidejte rozpuštěnou čokoládu.
- Do čokoládové směsi přidejte vejce, které lehce mixérem rozšlehejte a dále už míchejte vařečkou, aby se vše krásně spojilo.
- Náplň nalijte na připravený sušenkový základ a dejte péct zhruba na 45 minut.
- Po upečení vypněte troubu, pootevřete a cheesecake v ní nechte vychladnout (cca 2 hodiny). Následně cheesecake dejte chladit minimálně na 8 hodin do lednice (zabalte do potravinářské fólie).