Za prvé: miluji čokoládu, to už asi beztak všichni víte nebo to alespoň tušíte. V Belgii jsem se musela velmi hlídat, abych naši rodinu finančně nezruinovala, ale i tak jsem ze svého výletu přivezla asi tak kilo belgických pralinek, které záhadně zmizely během dvou dnů (no, vážně netuším, kdo je snědl!).
Za druhé: celá moje rodina miluje čokoládu, ale to už asi taky všichni víte nebo to alespoň tušíte. Tajně doufali, že z Belgie přivezu tak dvě kila pralinek. Možná se dostaneme i k tomu, kdo vlastně všechny ty pralinky snědl, haha. A pokaždé když se zeptám, co mám připravit za koláč či dezert, vždy zazní čokoláda.
Za třetí: čokoládové lanýže (truffles) jsou extrémně jednoduché na přípravu, takže když vám dojdou pralinky a máte chuť na něco super čokoládového, dejte se do výroby domácích lanýžů. Potřebujete pouze pár surovin a opravdu velmi kvalitní čokoládu – v tomto případě skutečně kvalita ovlivní výsledek. A když přidáte kapku mexického rumu, výsledek bude ještě lepší. Samozřejmě můžete experimentovat i s dalšími příchutěmi, můžete přidat koření, pomerančovou kůru nebo oříšky.
Ingredience: (cca 12 – 15 kousků)
- 100 g kvalitní čokolády (min. 70% kakaa)
- 50 g másla
- 35 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
- 30 g krupicového cukru
- 1 – 2 lžíce víceletého rumu (pokud chcete opilé lanýže, dejte 2 lžíce rumu, ale stačí i 1, případně použijte likér dle vlastní chuti – např. brandy, amaretto)
+ 1 lžíce kakaa na obalení, případně kokos či sekané oříšky na obalení
Postup:
- Připravte si čokoládu – nalámejte ji na menší kousky, nechte stranou.
- Do menšího hrnce nalijte smetanu, přidejte máslo a cukr. Za stálého míchání směs zahřívejte do okamžiku než se cukr i máslo rozpustí a pak odstavte.
- Do smetanové směsi přidejte všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí.
- Na závěr vmíchejte alkohol. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice (zabalte do potravinářské fólie).
- Druhý den si připravte kakao na obalování – do misky nebo na ubrousek (případně kokos, oříšky) a ze ztuhlé čokoládové hmoty pomocí lžičky oddělte kousek a bleskově konečky prstů vytvarujte lanýž (vůbec se přitom nemusíte pokoušet o dokonalé tvary!), pracujte rychle, lanýž obalte v kakau, oklepte a uložte do krabičky.
- Lanýže uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/2433-cokoladove-lanyze.html