Drobenkový koláč s tvarohem

dne

To krásné, slunečné počasí mě navnadilo na léto a zcela upřímně doufám, že v létě bude vše již (v rámci možností) v naprostém pořádku a budeme si užívat nejen nádherné počasí, ale i veškeré aktivity, které jsou s létem spojeny. Když se řekne léto, představím si ovocný koláč s drobenkou, to je pro mě ta pravá chuť léta a navíc, když je koláč s tvarohem, to už je úplná poezie.

IMG_4360

A i přesto, že sezóna čerstvého ovoce ještě není v plném proudu, nenechala jsem se odradit a do koláče jsem použila kompotované broskve (určitě můžete použít i zásoby z mrazáku). Jelikož mám doma i zásobu pravého marcipánu, rozhodla jsem se koláč vylepšit a do těsta i do drobenky jsem ho přidala.

IMG_4358

Jak jste si také mohli již všimnout, mám ráda rychlé, jednoduché recepty a tento koláč do této kategorie určitě spadá – základ těsta je z drobenky, nemusíte tedy vypracovávat hladké těsto, následně jej uložit do chladu a čekat než bude dostatečně připravené. Tvarohová náplň je připravena také během pár chvil, a tak koláč může skutečně do trouby během pár minut. Nejdelší (a nejhorší) je čekat než koláč vychladne a než ho konečně poprvé ochutnáte. Ale věřte mi, koláč moc dlouho nevydrží, je totiž naprosto báječný.

IMG_4359

Těsto:

  • 150 g změklého másla
  • 115 g krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • špetka soli
  • 30 g nastrouhaného marcipánu (nemusí být)

Tvarohová náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
  • 200 g zakysané smetany 
  • 75 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dětské krupice
  • citronová kůra z 1 citronu

+ cca 40 g strouhaného marcipánu do drobenky (nemusí být), kompotované broskve (1 plechovka – 400 g, bez nálevu a okapané, příp. jiné kompotované ovoce dle chuti, čerstvé ovoce, ovoce z mrazáku), máslo na vymazání koláčové formy

Postup:

  1. Připravte si koláčovou formu (průměr cca 30 cm), vymažte ji kouskem másla, předehřejte troubu na 170°C. Pokud zvolíte variantu s ovocem, připravte si i ovoce – kompotované broskve nechte okapat a nakrájejte na plátky.
  2. Připravte si těsto – drobenku. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, přidejte kousky změklého másla a případně marcipán. Konečky prstů vypracujte drobenku. Odeberte 2/3 a vložte do koláčové formy, konečky prstů vytvarujte (rovnoměrně) základ těsta s vyšším okrajem.
  3. Zbytek drobenky si připravte na posypání koláče – nastrouhejte marcipán a zapracujte do drobenky, aby byla krásně sypká, nechte stranou.
  4. Připravte si tvarohovou náplň – tvaroh společně se zakysanou smetanou vyšlehejte s cukrem, přidejte citronovou kůru, dětskou krupici a promíchejte. Postupně zašlehávejte vejce. 
  5. Náplň nalijte na základ těsta, rovnoměrně rozložte ovoce (plátky broskví) a bohatě zasypte drobenkou.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 170°C zhruba 40 minut, koláč hlídejte – drobenka má tendenci se trochu připalovat. Nechte zcela vychladnout, nejlépe koláč uchovávejte v lednici.

2 komentáře Přidejte váš

  1. daybyclaire píše:

    Tenhle typ koláčů mám strašně ráda. Konečně pomalinku začne sezóna na ovoce 😍

    To se mi líbí

    1. zdenekreich píše:

      Už se nemůžu dočkat až bude sezóna ovoce v plném proudu, miluji ty všechny letní drobenkové koláče 🙂

      To se mi líbí

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s