Citronové cupcakes


Citronové cupcakes plněné citronovou náplní (lemon curd) a zdobené sněhovým krémem s citronem. Ano, moučník plný citronu, který si zcela jistě zamilujete stejně jako já.

IMG_4349

Velikonoční beránek ani mazanec u nás doma nemají moc velký úspěch, na velikonoční nádivku jsou tu jiní odborníci. Navíc i vzhledem k aktuální situaci šla celá ta letošní velikonoční nálada naprosto mimo mě, a tak jsem se rozhodla, že to nebudu lámat přes koleno a raději připravím něco, po čem se jen zapráší a k receptu se budu ráda vracet celoročně.

IMG_4351

Těsto na cupcakes je krásně nadýchané jako obláček a nádherně voňavé po citronové kůře. Citronový krém zvládnete hravě připravit i doma, já jsem si práci ušetřila a použila kupovaný (Zesty Lemon Curd Tesco Finest). Krém ze sněhu a másla krásně drží, ale určitě by se na cupcakes hodil i krém z creamcheesu, šlehačky, mascarpone anebo italský sníh, který lze „ošlehnout“ pod grilem. Cupcakes pak už jen můžete ozdobit dle fantazie a věřte, že dortíky s překvapením uvnitř mají velký úspěch.

IMG_4350

 

Těsto:

  • 1 vejce
  • 165 g hladké mouky
  • 60 g změklého másla
  • 150 g krupicového (třtinového) cukru
  • 150 g smetanového bílého jogurtu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • citronová kůra z 1 citronu
  • šťáva z 1/2 citrony

+ lemon curd (jako náplň do upečeného těsta)

Krém (sněhový máslový krém):

  • 40 g bílku (cca 1 bílek z vejce o velikosti L)
  • 100 g + 10 g krupicového cukru
  • 40 ml vody
  • špetka soli
  • 55 g změklého másla
  • 1 lžíce citronové šťávy (dle chuti)

Postup:

  1. Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli.
  3. V jiné míse vyšlehejte cukr (i vanilkový) s máslem, zašlehejte vejce. Do směsi přidejte citronovou kůru i citronovou šťávu a promíchejte.
  4. Do vaječné směsi střídavě zašlehávejte suchou směs a bílý jogurt (rozdělte to cca na 3 části, snažte se jako poslední zašlehat moučnou směs).
  5. Těsto nalijte (pomocí lžíce naneste) do připravených košíčků (cca do 2/3) a pečte na 170° C cca 15 – 20 min. Propečenost ověřte špejlí. Nechte zcela vychladnout.
  6. Pokud budete cupcakes plnit citronovým krémem, otvor můžete vytvořit pomocí zdobící špičky a do těsta udělat prostor na náplň, nezapomeňte si ponechat „víčko“, kterým cupcake opět uzavřete.
  7. Připravte si krém – udělejte si cukrový rozvar, 100 g cukru s vodou přiveďte k varu (teplota rozvaru by měla být 110°C), mezitím vyšlehejte 10 g cukru s bílky a špetkou soli. Do sněhu za stálého šlehání přilijte cukrový rozvar, šlehejte do zchladnutí a utažení sněhu.
  8. Do bílkového krému zašlehávejte změklé máslo a dochuťte citronovou šťávou.
  9. Vyšlehaný krém dejte do cukrářského sáčku a pomocí libovolné špičky naneste krém, ozdobte dle fantazie a chuti – ovocem, plátkem citronu, bylinkami.

IMG_4352

 

Zdroj: http://chezpetrula.blogspot.com/2014/12/citronove-cupcakes.html

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s