Mřížkový koláč s marmeládou


V době krize, kdy má droždí cenu zlata, kdy se nedoporučuje vycházet z domu, kdy se celý svět zastavil, jsem si naprosto jistá, že oceníte recept na mřížkový koláč s marmeládou. Je jednoduchý, je rychlý, je vynikající, trvanlivý (nám vydržel v lednici skoro týden) a je ze surovin, které máme běžně doma skoro všichni.

IMG_4342

Na blogu už mám jeden recept na mřížkový linecký koláč s tvarohovou náplní, nicméně chtěla jsem vyzkoušet i jiný recept na těsto. Samozřejmě nesmí chybět citronová kůra a tentokrát jsem vyzkoušela přidat i citronovou šťávu a skořici.

IMG_4341

Z těsta jsem byla nadšená, krásně se s ním pracovalo a chutná naprosto báječně. Kdybych to nepřehnala s marmeládou – s náplní jsem vážně nešetřila, byl by tento koláč adeptem na vítězství soutěže „koláč roku“ (haha, vtipkuji). Těsto stačí opravdu pouze lehce potřít, ale pokud jste milovníci marmelády, klidně to přežeňte, jen pak budete muset koláč jíst lžící (a nejlépe servírovat se zakysanou smetanou nebo jogurtem).

IMG_4340

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 130 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka 
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • citronová kůra z 1 citronu

Náplň:

  • 250 – 300 g marmelády dle chuti
  • 1 lžíce třtinového cukru na posypání mřížky (lze vynechat)

Postup:

  1. Připravte si těsto – doporučuji těsto zadělávat v hnětací míse, případně na vále. Smíchejte mouku se špetkou soli, cukrem, přidejte prášek do pečiva, vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru. Do suché směsi zapracujete změklé máslo, vejce, citronovou šťávu a mléko. Ze všech těchto ingrediencí vypracujte hladké těsto, které se nelepí (případně přisypte více mouky).
  2. Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 1 hodinu chladit do lednice.
  3. Připravte si koláčovou formu (průměr 24 cm) a předehřejte troubu na 180° C.
  4. Těsto rozdělte na dvě části, větší část (3/4) použijte jako základ koláče. Rozválejte jej (rovnoměrně) na pomoučeném vále do kruhu (rozměr koláčové formy), přeneste těsto do formy a okraje ořízněte. Z menší části (1/4) vytvořte mřížku – plát těsta nakrájejte na stejně silné plátky.
  5. Na těsto naneste marmeládu (opatrně, s náplní to nepřežeňte, aby vám z koláče při pečení nevytekla, případně by mohla vytéct při nakrojení koláče) a na marmeládu položte plátky těsta a vytvořte mřížku, posypte třtinovým cukrem (lze vynechat).
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut (do zlatova), nechte vychladnout. Před podáváním můžete pocukrovat.

Zdroj: https://www.mamincinyrecepty.cz/moucniky-na-plechu-rezy/mrizkovy-kolac-s-marmeladou

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s