Batáty (sladké brambory) určitě nemusím představovat, v dnešní době jsou snadno dostupné v každém obchodě (poznámka redakce: v době Corona krize jsou dostupnější než obyčejné brambory) a v našich jídelníčcích se objevují stále častěji.
Ale ochutnali jste je někdy i v koláči? Jsou naprosto ideální i do sladkého pečení, těsto krásně zvláční a pyré se hodí i do krémů a náplní (tuto variantu vyzkouším zase příště). A společně s citronovou šťávou, kůrou, rozinkami a skořicí jsou prostě vynikající.
Věřím, že si tenhle recept zamilujete, je navíc i velmi jednoduchý na přípravu.
Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 120 ml oleje
- 2 lžičky skořice
- 1/2 kypřicího prášku
- špetka soli
- 300 g batátů (jemně nastrouhaných)
- 50 g rozinek (min. 30 min před zaděláváním těsta namočených v horké vodě)
- 1 citron (kůra i šťáva)
Postup:
- Připravte si batáty – jemně je nastrouhejte, zalijte šťávou z citronu a vmíchejte do nich i jemně nastrouhanou citronovou kůru.
- Připravte si menší pekáček (20 x 30 cm, případně koláčovou formu), vymažte jej máslem (případně vyložte pečícím papírem). Předehřejte troubu na 180°C.
- V míse smíchejte mouku se solí, skořicí a kypřicím práškem, nechte stranou.
- V jiné míse vyšlehejte do husté pěny vejce s cukrem, postupně zašlehávejte olej. Do vaječné směsi přimíchejte (okapané) rozinky a opatrně do směsi vmíchejte i jemně nastrouhané batáty.
- Na závěr postupně přidávejte suchou směs, promíchejte. Těsto nalijte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 – 35 minut (propečenost ověřte špejlí). Po upečení nechte zcela vychladnout, při podávání můžete pocukrovat.
Tip: Do těsta můžete přidat i nasekané vlašské ořechy.
Zdroj: https://prekvapeni.kafe.cz/magazin/recepty/prekvapeni-v-kuchyni/batatovy-kolac_783.html