Švédské kynuté uzlíky (Kanelbullar) jsou plné másla, skořice a kardamomu. Tyto bochánky patří pravděpodobně mezi nejoblíbenější sladké pečivo ve Skandinávii, možná i po celém světě, jsou totiž naprosto úžasné.
V mé oblíbené skandinávské kuchařce se píše, že dobrý recept na kynuté skořicové pečivo je prostě základ a jakmile jednou uzlíky ochutnáte, budete je péct hodně často. Já jsem uzlíky pekla podle receptu blogu Avec Plaisir, kde najdete i velmi krásný foto návod, jak bochánky (uzlíky) zamotat. (Děkuji autorce za super návod!)
V původním receptu autorka použila hladkou pšeničnou mouku a krupicový cukr, já jsem bohužel (v době Corona krize) neměla zásobu hladké mouky ani bílého cukru, takže jsem použila celozrnnou špaldovou mouku a třtinový cukr. Kdo není zvyklý na chuť celozrnné mouky, pravděpodobně rozdíl pozná, ale nám švédské skořicové uzlíky chutnaly náramně. Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně a opět jsem program na zadělávání kynutého těsta nechala běžet dvakrát. S těstem se po kynutí nádherně pracovalo.
Těsto: (cca 20 uzlíků)
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 75 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kardamomu
- 1 vejce
- 65 g rozpuštěného másla
- 250 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí (1/2 sáčku sušeného droždí)
Náplň:
- 100 g třtinového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky skořice
+ 1 rozšlehané vejce na potření vykynutých bochánků, třtinový cukr na posypání
Postup:
- Do menší misky nalijte asi 60 ml vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
- Do zadělávací mísy domácí pekárny dejte mouku, přidejte sůl, kardamom, skořici i zbytek cukru, vejce a rozpuštěné máslo.
- Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – zapněte program na přípravu kynutého těsta. (Program jsem pustila dvakrát, aby těsto kynulo 2 hodiny). Samozřejmě těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo v hnětacím robotu a nechat kynout pod utěrkou asi dvě hodiny. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí.
- Předehřejte troubu na 180° C.
- Připravte si náplň – rozpusťte máslo, přidejte cukr a skořici, promíchejte.
- Vykynuté těsto rozválejte (pokud se těsto lepí, podsypávejte moukou) na poměrně tenký plát obdélníkového rozměru. Na plát naneste rovnoměrně skořicovou náplň a plát přehněte na třetiny (doporučuji se podívat na originální recept a foto návod).
- Složené těsto nakrájejte na jednotlivé proužky silné 1-2cm. Každý proužek lehce natáhněte a smotejte do jednoho směru. Rolku si pak dvakrát obtočte kolem prstů a konec strčte vrchem doprostřed.
- Jednotlivé uzlíky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, nechte dostatečné rozestupy. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte třtinovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě cca 12-15 minut (samozřejmě záleží na velikosti, upečené uzlíky mají zlatavou barvu). Nechte lehce vychladnout a můžete se do nich pustit.
Tip: My máme rádi uzlíky teplé, takže si je před podáváním ohříváme v mikrovlnné troubě, vydrží 1-3 dny (případně můžete zkusit i zmrazit).