Kanelbullar – švédské skořicové uzlíky

dne

Švédské kynuté uzlíky (Kanelbullar) jsou plné másla, skořice a kardamomu. Tyto bochánky patří pravděpodobně mezi nejoblíbenější sladké pečivo ve Skandinávii, možná i po celém světě, jsou totiž naprosto úžasné.

IMG_4320

V mé oblíbené skandinávské kuchařce se píše, že dobrý recept na kynuté skořicové pečivo je prostě základ a jakmile jednou uzlíky ochutnáte, budete je péct hodně často. Já jsem uzlíky pekla podle receptu blogu Avec Plaisir, kde najdete i velmi krásný foto návod, jak bochánky (uzlíky) zamotat. (Děkuji autorce za super návod!)

IMG_4317

V původním receptu autorka použila hladkou pšeničnou mouku a krupicový cukr, já jsem bohužel (v době Corona krize) neměla zásobu hladké mouky ani bílého cukru, takže jsem použila celozrnnou špaldovou mouku a třtinový cukr. Kdo není zvyklý na chuť celozrnné mouky, pravděpodobně rozdíl pozná, ale nám švédské skořicové uzlíky chutnaly náramně. Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně a opět jsem program na zadělávání kynutého těsta nechala běžet dvakrát. S těstem se po kynutí nádherně pracovalo.

IMG_4318

Těsto: (cca 20 uzlíků)

  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1 vejce
  • 65 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí (1/2 sáčku sušeného droždí)

Náplň:

  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky skořice

+ 1 rozšlehané vejce na potření vykynutých bochánků, třtinový cukr na posypání 

Postup:

  1. Do menší misky nalijte asi 60 ml vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
  2. Do zadělávací mísy domácí pekárny dejte mouku, přidejte sůl, kardamom, skořici i zbytek cukru, vejce a rozpuštěné máslo.
  3. Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – zapněte program na přípravu kynutého těsta. (Program jsem pustila dvakrát, aby těsto kynulo 2 hodiny). Samozřejmě těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo v hnětacím robotu a nechat kynout pod utěrkou asi dvě hodiny. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí.
  4. Předehřejte troubu na 180° C.
  5. Připravte si náplň – rozpusťte máslo, přidejte cukr a skořici, promíchejte.
  6. Vykynuté těsto rozválejte (pokud se těsto lepí, podsypávejte moukou) na poměrně tenký plát obdélníkového rozměru. Na plát naneste rovnoměrně skořicovou náplň a plát přehněte na třetiny (doporučuji se podívat na originální recept a foto návod).
  7. Složené těsto nakrájejte na jednotlivé proužky silné 1-2cm. Každý proužek lehce natáhněte a smotejte do jednoho směru. Rolku si pak dvakrát obtočte kolem prstů a konec strčte vrchem doprostřed.
  8. Jednotlivé uzlíky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, nechte dostatečné rozestupy. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte třtinovým cukrem.
  9. Pečte v předehřáté troubě cca 12-15 minut (samozřejmě záleží na velikosti, upečené uzlíky mají zlatavou barvu). Nechte lehce vychladnout a můžete se do nich pustit.

IMG_4316

Tip: My máme rádi uzlíky teplé, takže si je před podáváním ohříváme v mikrovlnné troubě, vydrží 1-3 dny (případně můžete zkusit i zmrazit).

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s