Gulyás – maďarská gulášová polévka


Budapešť jsme si zamilovali hned při naší první návštěvě, při první návštěvě jsme si také zamilovali i tradiční gulášovou polévku. Během našeho pobytu jsme gulášovku ochutnávali v každé restauraci, kterou jsme navštívili a každá byla naprosto úžasná.

IMG_4307

Od naší gulášovky se liší především tím, že je plná kořenové zeleniny, hovězího masa (ne mletého) a nočků, nezahušťuje se. V Maďarsku se ještě podává společně s bílým bramborovým chlebem.

IMG_4306

A něco pro pobavení z našeho soukromého života – z Budapešti jsme si nepřivezli jen recept na pravou tradiční gulášovku, ale také suvenýr, který se o devět měsíců později vyklubal na svět (smích) – ano, naše Olivie byla „made in Budapest“. Asi už chápete důvody, proč se do Budapešti tak rádi a stále vracíme, haha.

IMG_4305

Ingredience:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce mleté sladké maďarské papriky
  • 500 g předního hovězího masa
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 střední bulvy celeru
  • 500 g brambor
  • 1 litr hovězího vývaru (postačí i voda, pokud vaříte v pomalém hrnci)
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • sůl
  • pepř

Těsto na nočky:

  • 300 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 30 g rozpuštěného másla 
  • voda/mléko dle potřeby
  • sůl

Postup:

  1. Ve větším hrnci rozehřejte olej a zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte mletou papriku a rychle promíchejte, podlijte trochou vroucí vody, vznikne nám tzv. paprikový bešamel, který nechte minutku provařit. 
  2. Přidejte hovězí maso pokrájené na malé kostičky a restujte než se maso zatáhne.
  3. Zalijte vývarem, přidejte sůl a koření, pomalu nechte vařit pod pokličkou dokud nebude maso skoro měkké.
  4. Přidejte na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a vařte dokud zelenina i maso nebudou dostatečně měkké. Pokud dojde k vyvaření vody, dolévejte.
  5. Mezitím si nechte uvařit na malé kostičky nakrájené brambory, které nemusíte zcela zcedit. Vodou z brambor se dá opět naředit polévka, získá lepší chuť. 
  6. Připravte si těsto na nočky –  do mísy nasypte hrubou mouku, přidejte vejce, rozpuštěné máslo, osolte a dle potřeby přilévejte studenou vodu, můžete přidat i trochu mléka. Vařečkou míchejte, dokud se nezačnou tvořit bubliny, těsto by mělo mít lepivou konzistenci, nemělo by téct pokud jej naberete na vařečku, ale spíše držet pohromadě, nebo se pomalu táhnout.
  7. Dejte vařit větší množství vody a osolte. Přes „haluškovač“ protlačte postupně těsto třeba pomocí gumové stěrky na těsto. Halušky opatrně promíchejte a nechte chvíli povařit, než vyplavou nahoru, ochutnejte zdali jsou hotové. Sceďte, propláchněte vodou a vložte je spolu s již uvařenými brambory do polévky.

Tip: Záleží na vás jak moc chcete aby byla polévka hustá, můžete ji zředit s již zmíněnou vodou z brambor. Polévku ale nezahušťujeme jíškou, necháváme ji pouze jako vývar. Dle chuti dosolíme, nebo dopepříme, popřípadě přidáme pálivou papriku.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s