Mléčná rýže s mangem


Mléčná rýže z kokosového mléka s pořádnou špetkou kardamomu, vanilky a s kousky čerstvého manga, může být vydatná snídaně, ale poslouží skvěle i jako svačina nebo odpolední dezert.

IMG_4299

Recept si můžete dle libosti upravit, můžete použít kravské mléko nebo jiné rostlinné (mandlové bude v receptu fungovat určitě také skvěle). Kardamom dodá rýži specifickou chuť, kterou nelze dokonale popsat, pro mě je citrusová, mátová, lehce pikantní, bylinná  zároveň je nasládlá a velmi voňavá. Pokud neradi experimentujete, můžete použít pouze vanilku nebo případně vyměnit za skořici. Ovoce lze měnit dle sezóny a v zimních měsících můžete sáhnout i po kompotech, které jste si v létě zavařili.

IMG_4298

Ingredience: (3 porce)

  • 100 g rýže (Pudding rice – zakoupena v Marks & Spencer, případně Arborio)
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 vanilkového lusku (semínka), případně lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu (lze použít i cukr)
  • 400 g kokosového mléka (1 plechovka)
  • 250 ml vody 

+ čerstvé mango k podávání, případně jiné ovoce, oříšky/kokos na posypání

Postup:

  1. Do větší pánve či hrnce se silným dnem vložte rýži, zalijte mlékem, vodou, přidejte kardamom, vanilku i med a zamíchejte. Na mírném plameni přiveďte k varu.
  2. Za občasného míchání vařte cca 30 minut dokud není rýže měkká na zkus. Kdyby se v průběhu vaření veškerá tekutina vstřebala do rýže, podlijte opět mlékem nebo vodou, aby se rýže nepřipálila a měla možnost změknout.
  3. Mléčnou rýži můžete podávat teplou, případně rozdělit do misek a po vychladnutí uložit do lednice. Servírujte s mangem či ovocem dle chuti.

IMG_4300

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s