Mléčná rýže z kokosového mléka s pořádnou špetkou kardamomu, vanilky a s kousky čerstvého manga, může být vydatná snídaně, ale poslouží skvěle i jako svačina nebo odpolední dezert.
Recept si můžete dle libosti upravit, můžete použít kravské mléko nebo jiné rostlinné (mandlové bude v receptu fungovat určitě také skvěle). Kardamom dodá rýži specifickou chuť, kterou nelze dokonale popsat, pro mě je citrusová, mátová, lehce pikantní, bylinná zároveň je nasládlá a velmi voňavá. Pokud neradi experimentujete, můžete použít pouze vanilku nebo případně vyměnit za skořici. Ovoce lze měnit dle sezóny a v zimních měsících můžete sáhnout i po kompotech, které jste si v létě zavařili.
Ingredience: (3 porce)
- 100 g rýže (Pudding rice – zakoupena v Marks & Spencer, případně Arborio)
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 vanilkového lusku (semínka), případně lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce medu (lze použít i cukr)
- 400 g kokosového mléka (1 plechovka)
- 250 ml vody
+ čerstvé mango k podávání, případně jiné ovoce, oříšky/kokos na posypání
Postup:
- Do větší pánve či hrnce se silným dnem vložte rýži, zalijte mlékem, vodou, přidejte kardamom, vanilku i med a zamíchejte. Na mírném plameni přiveďte k varu.
- Za občasného míchání vařte cca 30 minut dokud není rýže měkká na zkus. Kdyby se v průběhu vaření veškerá tekutina vstřebala do rýže, podlijte opět mlékem nebo vodou, aby se rýže nepřipálila a měla možnost změknout.
- Mléčnou rýži můžete podávat teplou, případně rozdělit do misek a po vychladnutí uložit do lednice. Servírujte s mangem či ovocem dle chuti.