Známe to všichni, čas od času, když máme doma hromadu přezrálých banánů a lámeme si hlavu nad tím, co s nimi dřív, než skončí v koši. Mám perfektní řešení – banánový chlebíček v bábovkové formě s kousky hořké a kořeněné čokolády.
Věřím, že si tenhle recept zamilujete stejně jako já, je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu a bábovka je krásně vláčná i několik dní po upečení (ale nevěřím, že přežije do druhého dne, haha).
A taky věřím, že příště možná koupíte banány rovnou se záměrem nechat je přezrát a upéct si opět tuhle báječnou bábovku.
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 140 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- špetka soli
- 150 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 4 zralé (přezrálé) banány
- 100 ml mléka
- 50 – 60 g nasekané čokolády (hořké, příp. kořeněné Rococo Chocolates – Spice Island)
+ máslo a hrubá mouka na vymazání bábovkové formy, moučkový cukr na pocukrování
Postup:
- Připravte si bábovkovou formu – vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Zapněte troubu na 170°C.
- Rozehřejte máslo a nechte stranou vychladnout.
- V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, nechte stranou.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, uložte do lednice.
- Banány rozmačkejte vidličkou (případně rozmixujte pokud preferujete hladké banánové pyré).
- V jiné míse vyšlehejte žloutky společně s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně zašlehávejte rozpuštěné máslo. Do směsi přidejte rozmačkané banány a postupně přilévejte mléko.
- Do vaječné směsi postupně vmíchejte suchou směs, přidejte nasekané kousky čokolády.
- Na závěr do těsta opatrně vmíchejte sníh. Těsto nalijte do formy a pečte zhruba 40 minut (propečenost ověřte špejlí). Nechte vychladnout.
Zdroj: http://www.smoothcooking.cz/2016/03/bananova-babovka.html