Řekněte mi, znáte člověka, který by neměl rád lívance? Upřímně si myslím, že jich na světě moc není, a pokud přeci jen existují, musejí to být blázni (smích).
Já naprosto zbožňuji snídaně, nejlépe pozdní a pořádně dlouhé, ale přeci nebudu vstávat brzy kvůli tomu, abych včas zadělala těsto na kynuté lívance. A tak mám pro nás, spáče a milovníky snídaní, báječné řešení – kynuté lívance přes noc s mákem a citronovou kůrou. Ráno (dopoledne) vstanete a můžete hned rozpálit pánev a začít smažit lívance. Během smažení si připravíte omáčku z mraženého ovoce a nebo jen nakrájíte čerstvé ovoce, připravíte na stůl bílý jogurt, povidla, marmeládu, prostě co hrdlo ráčí.
Na světě je prostě krásně, hlavně, když máme ty lívance, že ano. Všichni si zasloužíme lívance k snídani, všichni si zasloužíme snídani do postele. A znáte lepší důkaz lásky než ten, že vám někdo připraví lívance do postele (a nechá vás o něco déle spát)? Inspirujte se na den zamilovaných!
Těsto:
- 500 ml mléka
- 200 g hrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1/2 sušeného droždí
- 1 lžíce třtinového cukru (případně krupicového)
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 lžíce másla (rozpuštěného)
- citronová kůra nastrouhaná z 1 citronu
- 3 lžíce mletého máku
Ovocná omáčka:
- mražené ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, rybíz)
- lžíce cukru (záleží na kyselosti ovoce)
+ bílý jogurt / zakysaná smetana / tvaroh (příp. i strouhaný), povidla / marmeláda dle chuti k podávání
Postup:
- Ve vlažném mléce (cca 100 ml) rozpusťte droždí společně s třtinovým cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
- Do mísy prosejte obě mouky, přijdete vanilkový cukr, špetku soli a mletý mák, promíchejte.
- Vejce rozšlehejte společně se zbytkem mléka. Do vaječné směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
- Do suché směsi přidejte vzešlý kvásek – promíchejte, postupně přilévejte vaječnou směs, míchejte, dokud nevznikne krásně hladké těsto bez hrudek.
- Těsto přikryjte potravinářskou fólií a uložte na noc do lednice.
- Ráno těsto vyndejte z lednice a nechte 5-10 minut odpočinout, smažte na másle, oleji, případně na sucho (ale to není ono, lívance by měly být krásně mastné). Lívance by se měly péct zprudka, cca max. 2 minuty z každé strany (do zlatova), nepřipalte je.
- Během smažení si připravte omáčku z mraženého ovoce – maliny, borůvky, ostružiny. Do menšího hrnce dejte mražené ovoce a zasypte lžící třtinového (krupicového) cukru, vařte zhruba 10 minut. Případně si nakrájejte čerstvé ovoce. Podávejte s bílým jogurtem, zakysanou smetanou.