Kynuté lívance s mákem


Řekněte mi, znáte člověka, který by neměl rád lívance? Upřímně si myslím, že jich na světě moc není, a pokud přeci jen existují, musejí to být blázni (smích).

IMG_4277

Já naprosto zbožňuji snídaně, nejlépe pozdní a pořádně dlouhé, ale přeci nebudu vstávat brzy kvůli tomu, abych včas zadělala těsto na kynuté lívance. A tak mám pro nás, spáče a milovníky snídaní, báječné řešení – kynuté lívance přes noc s mákem a citronovou kůrou. Ráno (dopoledne) vstanete a můžete hned rozpálit pánev a začít smažit lívance. Během smažení si připravíte omáčku z mraženého ovoce a nebo jen nakrájíte čerstvé ovoce, připravíte na stůl bílý jogurt, povidla, marmeládu, prostě co hrdlo ráčí.

IMG_4281

Na světě je prostě krásně, hlavně, když máme ty lívance, že ano. Všichni si zasloužíme lívance k snídani, všichni si zasloužíme snídani do postele. A znáte lepší důkaz lásky než ten, že vám někdo připraví lívance do postele (a nechá vás o něco déle spát)? Inspirujte se na den zamilovaných!

Těsto:

  • 500 ml mléka
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 sušeného droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru (případně krupicového)
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla (rozpuštěného)
  • citronová kůra nastrouhaná z 1 citronu
  • 3 lžíce mletého máku

Ovocná omáčka:

  • mražené ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, rybíz) 
  • lžíce cukru (záleží na kyselosti ovoce)

+ bílý jogurt / zakysaná smetana / tvaroh (příp. i strouhaný), povidla / marmeláda dle chuti k podávání

Postup:

  1. Ve vlažném mléce (cca 100 ml) rozpusťte droždí společně s třtinovým cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
  2. Do mísy prosejte obě mouky, přijdete vanilkový cukr, špetku soli a mletý mák, promíchejte.
  3. Vejce rozšlehejte společně se zbytkem mléka. Do vaječné směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
  4. Do suché směsi přidejte vzešlý kvásek – promíchejte, postupně přilévejte vaječnou směs, míchejte, dokud nevznikne krásně hladké těsto bez hrudek.
  5. Těsto přikryjte potravinářskou fólií a uložte na noc do lednice. 
  6. Ráno těsto vyndejte z lednice a nechte 5-10 minut odpočinout, smažte na másle, oleji, případně na sucho (ale to není ono, lívance by měly být krásně mastné). Lívance by se měly péct zprudka, cca max. 2 minuty z každé strany (do zlatova), nepřipalte je.
  7. Během smažení si připravte omáčku z mraženého ovoce – maliny, borůvky, ostružiny. Do menšího hrnce dejte mražené ovoce a zasypte lžící třtinového (krupicového) cukru, vařte zhruba 10 minut. Případně si nakrájejte čerstvé ovoce. Podávejte s bílým jogurtem, zakysanou smetanou.

Zdroj: https://www.kucharkaprodceru.cz/livance/

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s