Kombinace ořechů, ananasu a kokosu patří mezi naše oblíbené, ať už se jedná o dort (hummingbird cake) nebo bábovku kolibřík, vždy si nesmírně pochutnáme.
A jelikož mám stále velkou zásobu vlašských ořechů, plechovek ananasu i kokosu, moc dlouho jsem nepřemýšlela a pustila se do pečení. Osvědčený recept jsem si poupravila, klasickou mouku jsem nahradila celozrnnou špaldovou a kokosovou a za pár minut bylo těsto na koláč připravené.
Jestli také patříte mezi milovníky jednoduchých, hrnkových koláčů, určitě tento koláč vyzkoušejte, je neuvěřitelně rychlý na přípravu a extrémně dobrý. Nám nejvíce chutná se zakysanou smetanou a zasypaný ořechy, určitě bude vynikající i s krémem z krémového sýru.
Těsto: (hrnek o objemu 250 ml)
- 1 hrnek třtinového cukru (pokud nemáte rádi velmi sladké moučníky, doporučím dát o trochu méně cukru)
- 2 velká vejce
- 1 plechovka ananasu i s nálevem (rozmixovaného)
- 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
+ moučkový cukr, ořechy k podávání
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C, připravte si formu (dortovou o průměru cca 24-25 cm), dno vyložte pečícím papírem. Připravte si ořechy – ve food procesoru je nasekejte na jemno.
- Ananas z plechovky společně s nálevem rozmixujte na „hladké“ pyré (kousky ananasu mohou zůstat, záleží čistě na vás), odložte stranou.
- V míse vyšlehejte cukr společně s vejci, do směsi postupně přidejte ananasové pyré.
- V jiné míse smíchejte mouku, kokosovou mouku, strouhaný kokos, jedlou sodu a špetku soli.
- Do tekuté směsi postupně přidávejte suchou směs, míchejte dokud nevznikne těsto, které není moc tekuté ani tuhé. Na závěr přidejte nasekané vlašské ořechy.
- Těsto nalijte do připravené formy, pečete zhruba 40 – 45 minut v předehřáté troubě. Propečenost zkontrolujte suchou špejlí. Nechte chvíli vychladnout ve formě, poté otevřete formu a nechte zcela vychladnout. Podávejte s moučkovým cukrem, bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou dle chuti.
Zdroj: https://thebestcakerecipes.com/walnut-pineapple-cake/