Čokoládový chlebíček s pomerančem


Pomerančová sezóna je v plném proudu a zkuste hádat s čím nejlépe chutnají pomeranče? Ano, správně, s čokoládou!

IMG_4260

Už to začíná vypadat, že u nás je pravidelně začátek roku ve znamení nemocí. Uplynulo pouze pár dní  a mě položila zákeřná angína, která mě potrápila skoro tři týdny. Znáte to, když jste nemocní, nemáte chuť k jídlu, spíte a spíte, a když začnou léky zabírat a chuť k jídlu se začíná vracet, je to známka toho, že je to na dobré cestě a uzdravujete se. V posledních dnech jsem měla neskutečnou chuť na čokoládový dort a nebásnila jsem o ničem jiném.

IMG_4259

A tak, když mě dnes paní doktorka potěšila dobrou zprávou, šla jsem to oslavit do kuchyně a upekla si čokoládový chlebíček s pomerančovou šťávou, kůrou a neskutečně lahodnou vrstvou čokoládové ganache.

IMG_4258

Tímto receptem tedy zahajuji další rok blogování a doufám, že bude stejně tak dobrý a sladký jako ten loňský.

IMG_4261

Těsto:

  • 110 g másla
  • 60 g hořké čokolády
  • 40 g holandského kakaa
  • 120 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 pomeranč – šťáva i kůra
  • 150 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku zakysané smetany

Ganache:

  • 150 g hořké čokolády (min. 70%)
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky másla
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Předem si připravte čokoládovou ganache – přiveďte k varu smetanu s máslem a medem, nechte lehce vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nechte vychladnout. Do čokolády postupně přilívejte smetanu a míchejte dokud nevznikne hladká, lesklá směs. Ganache zabalte do potravinářské fólie a nechte pár hodin chladit.
  2. Připravte si formu na chlebíček a vyložte ji pečícím papírem. Předehřejte troubu na 180°C.
  3. Do žáruvzdorné misky nalámejte hořkou čokoládu, přidejte máslo, kakao. Ve vodní lázni směs rozpusťte (občas promíchejte) a nechte vychladnout.
  4. Smíchejte mouku s jedlou sodou a kypřicím práškem.V jiné misce prošlehejte vejce s cukrem a špetkou soli.
  5. Do vaječné směsi postupně zašlehávejte pomerančovou šťávu, přidejte pomerančovou kůru, promíchejte. Do této směsi na závěr vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
  6. Na závěr do směsi přidávejte střídavě mouku a zakysanou smetanu (končit moukou).
  7. Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 35 – 40 minut (propečenost zkontrolujte špejlí). Nechte lehce vychladnout a vyndejte z formy, nechte vychladnout na mřížce.
  8. Vychlazenou ganache nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a následně naneste na chlebíček, ozdobte dle fantazie.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s