Na závěr roku, kdy všichni bilancují, přemítají uplynulý rok ze strany na stranu, kdy s novou nadějí a s novými plány očekávají příchod nového roku, nové dekády, zastavte se a užívejte si krásu okamžiku. Vychutnejte si na plno čas s rodinou, s přáteli, připravte si dobré jídlo, otevřete oblíbenou lahvinku a prostě žijte.
Věřím, že recept na tento báječně jednoduchý předkrm využijete nejen na poslední den v roce, ale i v průběhu celého roku, když budete očekávat hosty nebo budete třeba plánovat letní grilovačku s přáteli.
Miluji kombinaci sýrů a ovoce, různých ovocných zavařenin, oříšků a vína (hlavně to víno, že ano). A kombinace rozpečeného camembertu s pečeným hroznovým vínem je neskutečně skvělá. Stačí vám pouze pár ingrediencí a vykouzlíte božský předkrm.
Ať už slavíte společně s rodinou, přáteli, nebo sami doma, se svými oblíbenými chlebíčky, česnekovými jednohubkami nebo netradičními pochutinami, přeji vám úspěšný vstup do nového roku a hlavně buďte šťastní a zdraví!
Ingredience:
- camembert (případně hermelín, počet dle hostů, 1 balení na osobu)
- hroznové víno (trs)
- olivový olej
- balsamiková redukce
- javorový sirup
- citronová šťáva
- ořechy (vlašské, pekanové)
- sůl, pepř, bylinky
+ bageta k podávání, zelenina dle chuti
Postup:
- Připravte si marinádu na hroznové víno – smíchejte dvě lžíce olivového oleje, pár kapek balsamikové redukce, lžíci javorového sirupu, pár kapek citronové šťávy, přidejte sůl a pepř, případně bylinky.
- Do zapékací misky (pekáčku) dejte trs hroznového vína a přidejte marinádu (jednotlivé kuličky se snažte potřít marinádou). Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 30 minut – hrozno pustí šťávu, kuličky pečte do zlatova (hlídejte troubu a nespalte je).
- Jednotlivé sýry pokapejte olivovým olejem a těsně před podáváním rozpečte v troubě, případně na grilu.
- Připravte si pečivo k podávání, salát a další ingredience, které chcete servírovat společně se sýrem a hroznem.
- Sýr ozdobte pečeným hroznem, zasypte hrubě sekanými ořechy. Podávejte teplé.