Co říkáte na kakaové linecké s brusinkovým džemem? Křehké kakaové sušenky v kombinaci s kyselejšími brusinkami jsou prostě fantastické.
Samozřejmě, že klasika je klasika, ale v minulém roce jsem zkusila upéct linecké cukroví s mákem, naplnit cukroví citronovým krémem (lemond curd) a od té doby tento vánoční recept trhá rekordy na blogu.
Předpokládám, že se shodneme, že linecké cukroví nesmí chybět na žádné vánoční tabuli. Dokážete si vůbec představit Vánoce bez lineckého? A dáváte raději přednost klasice nebo zkoušíte i nové recepty?
Těsto:
- 2 žloutky
- 250 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 120 g cukru moučka
- 300 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
Postup:
- Promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou, kakaem a vanilkovým cukrem. Ze všech těchto ingrediencí vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 1 hodinu chladit do lednice (nejlépe přes noc).
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte jednotlivé tvary a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut. Cukroví nechte vychladnout a slepujte marmeládou dle chuti (brusinková, rybízová, borůvková).