Bohatá chuť arašídového másla v křehkých sušenkách, intenzivní chuť hořké čokolády a kousky arašídů na závěr – takové arašídové „polomáčenky“ určené pro všechny „peanut butter“ milovníky. Pokud patříte do týmu odpůrců, dále už ani nečtěte (smích).
I přestože arašídové sušenky nepatří zrovna na seznam tradičního vánočního cukroví, věřím, že se na vánoční tabuli budou vyjímat.
Řekněte sami, nevypadají slavnostně s tou čokoládou a sekanými ořechy?
Těsto:
- 120 g změklého másla
- 120 g arašídového másla (jemného)
- 1 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 230 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Čokoládová poleva:
- 100 g hořké čokolády ( min. 70%)
- 20 g másla
- hrst nasekaných arašídů (nesolených) na ozdobení
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C, připravte si plechy a vyložte je pečícím papírem.
- V míse smíchejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva, nechte stranou.
- Do jiné mísy vložte změklé máslo, arašídové máslo, cukr a pomocí ručního mixéru vyšlehejte. Přidejte vejce a také zašlehejte.
- Do máslové směsi přisypte suchou směs a pomocí mixéru můžete spojit. Vznikne tužší těsto, ze kterého lze tvořit kuličky.
- V dlaních vytvořte jednotlivé kuličky (cca 3 cm v průměru), položte na plech a pomocí vidličky vytvarujte (zmáčkněte) sušenku (mřížku – z jedné a druhé strany pomocí hrotů vidličky), nechte dostatek prostoru mezi jednotlivými sušenkami.
- Pečte zhruba 10 minut do zlatova. Nechte vychladnout na plechu (sušenky jsou křehké).
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Vychladlé sušenky jednotlivě namáčejte do rozpuštěné čokolády, nechte okapat, položte na mřížku a posypte sekanými arašídy. Čokoládu nechte ztuhnout, uchovávejte v chladu a v uzavřené nádobě (trvanlivost cca 2 týdny).
Zdroj původního receptu: https://www.aheadofthyme.com/2016/04/the-best-soft-and-chewy-peanut-butter-cookies/