Malinové dortíky


Linecká sušenka s pravou vanilkou, ganache z bílé čokolády a malinového pyré a jako třešnička na dortu krásně sladká malina – rozkošné dortíčky, které ozdobí každou oslavu, ale nepochybně i vánoční tabuli.

IMG_4193

Tyto rozkošné dortíčky mě pronásledovaly asi tak tři měsíce, naše Olivie si totiž usmyslela, že je musím nutně upéct … a mně se samozřejmě tak straně nechtělo. Poslední měsíc proseb vystřídal nátlak a když jednoho krásného dne přišla naše holčička ze školky a oznámila mi, že všichni kamarádi, co přijdou na narozeninovou oslavu počítají s tím, že budou malinové dortíčky, přišla ta chvíle, kdy mě moje skoro pětiletá dcera měla v hrsti. Haha, nemohla jsem se přeci nechat zahanbit, takže ano, tyto rozkošné dortíčky si poručila naše Olivka na narozeninovou oslavu a musím říct, že měly úspěch nejen u dětí, ale i u rodičů.

IMG_4190

Při pečení už jsem se tak trochu naladila na vánoční vlnu, řekněte sami, neozdobily by tyto malinové dortíčky i vánoční stůl?

IMG_4189

Těsto:

  • 125 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 100 g měkkého másla
  • dužina z 1/2 vanilkového lusku

Krém:

  • 125 g smetany
  • 200 g bílé čokolády
  • 150 g malin (čerstvých / mražených) – svařené a propasírované přes sítko

+ čerstvé maliny na ozdobení

Postup:

  1. Nejlépe den předem si připravte ganache a malinové pyré – svařte maliny a propasírujte přes sítko. Čokoládu nasekejte na malé kostičky a dejte do misky. Nalijte smetanu do hrnce a přiveďte smetanu těsně pod bod varu. Nasekanou čokoládu zalijte smetanou, míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Do rozpuštěné čokolády přidejte postupně malinové pyré, krásně promíchejte, vznikne hustá, hladká směs. Ganache přelijte do misky a nechte lehce vychladnout, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny do lednice (nejlépe přes noc).
  2. Smíchejte mouku s cukrem, máslem, moukou, žloutkem a zrníčky vanilky. Ze všech těchto ingrediencí vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
  3. Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 1 hodinu chladit do lednice.
  4. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte kolečka a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut (lehce do zlatova). Cukroví nechte vychladnout.
  6. Na jednotlivé sušenky naneste pomocí cukrářského sáčku krém (nechte jej chvíli povolit) a ozdobte malinou. Před podáváním uchovávejte v lednici.

IMG_4191

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s