Nebudu vám lhát, tohle měly být klasické honzovky s povidly, nejsou, ale nebyl to záměr. Zcela spontánně jsem se rozhodla, že zadělám těsto na buchty – podzimní sobotní odpoledne, Olivka nemocná, prostě ideální čas na pečení buchet.
Ohřála jsem mléko, rozpustila máslo, nastrouhala citronovou kůru a začala zadělávat kvásek… V tom přišla zrada, neměla jsem doma ani gram hladké mouky.
Ha, žádná panika, měla jsem přeci zásobu celozrnné špaldové mouky a víte co? Vůbec nám to nevadilo, i tak byly buchty krásně nadýchané a s domácími jablečnými a hruškovými povidly potěšily nejen našeho maroda.
Těsto: (cca 12 menších buchet)
- 250 g špaldové celozrnné mouky
- 30 g krupicového cukru
- 1 sáček třtinového cukru s rumovou esencí (případně vanilkový cukr)
- špetka soli
- 1 lžička sušeného droždí
- kůra z 1 citrónu
- 125 ml vlažného mléka
- 80 g rozpuštěného másla + cca 20 g rozpuštěného másla na potírání buchet
- 1 žloutek
- pár kapek citronové šťávy
+ povidla (švestková, jablečná, hrušková) nebo náplň dle chuti (tvaroh, mák, marmeláda)
Postup:
- Do menší misky nalijte asi 60 ml vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
- Do zadělávací mísy domácí pekárny prosejte mouku, přidejte špetku soli, citronovou kůru, cukr i třtinový cukr, žloutek, rozpuštěné máslo.
- Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – zapněte program na přípravu kynutého těsta. Samozřejmě těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo v hnětacím robotu a nechat kynout pod utěrkou asi hodinu. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí.
- Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si pekáč (zapékací mísu), rozpustě máslo na potírání buchet a připravte si jednotlivé náplně.
- Vykynuté těsto přeneste na vál posypaný moukou a těsto rovnoměrně rozdělte na 12 dílů (záleží na tom, jakou budete používat zapékací mísu nebo pekáček).
- Jednotlivé díly postupně plňte připravenou náplní, skládejte do pekáčku a buchty ještě po stranách mažte rozpuštěným máslem (po upečení se budou dobře od sebe oddělovat). Pečte zhruba 20-25 minut (do zlata).