Kynuté buchty s povidly


Nebudu vám lhát, tohle měly být klasické honzovky s povidly, nejsou, ale nebyl to záměr. Zcela spontánně jsem se rozhodla, že zadělám těsto na buchty – podzimní sobotní odpoledne, Olivka nemocná, prostě ideální čas na pečení buchet.

IMG_4176

Ohřála jsem mléko, rozpustila máslo, nastrouhala citronovou kůru a začala zadělávat kvásek… V tom přišla zrada, neměla jsem doma ani gram hladké mouky.

IMG_4175

Ha, žádná panika, měla jsem přeci zásobu celozrnné špaldové mouky a víte co? Vůbec nám to nevadilo, i tak byly buchty krásně nadýchané a s domácími jablečnými a hruškovými povidly potěšily nejen našeho maroda.

IMG_4173

Těsto: (cca 12 menších buchet)

  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 sáček třtinového cukru s rumovou esencí (případně vanilkový cukr)
  • špetka soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • kůra z 1 citrónu
  • 125 ml vlažného mléka
  • 80 g rozpuštěného másla + cca 20 g rozpuštěného másla na potírání buchet
  • 1 žloutek
  • pár kapek citronové šťávy

+ povidla (švestková, jablečná, hrušková) nebo náplň dle chuti (tvaroh, mák, marmeláda)

Postup:

  1. Do menší misky nalijte asi 60 ml vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte lehce vychladnout.
  2. Do zadělávací mísy domácí pekárny prosejte mouku, přidejte špetku soli, citronovou kůru, cukr i třtinový cukr, žloutek, rozpuštěné máslo.
  3. Přilijte kvásek a zbytek mléka, začněte zadělávat těsto – zapněte program na přípravu kynutého těsta.  Samozřejmě těsto můžete zpracovat klasicky ručně nebo v hnětacím robotu a nechat kynout pod utěrkou asi hodinu. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí.
  4. Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si pekáč (zapékací mísu), rozpustě máslo na potírání buchet a připravte si jednotlivé náplně.
  5. Vykynuté těsto přeneste na vál posypaný moukou a těsto rovnoměrně rozdělte na 12 dílů (záleží na tom, jakou budete používat zapékací mísu nebo pekáček).
  6.  Jednotlivé díly postupně plňte připravenou náplní, skládejte do pekáčku a  buchty ještě po stranách mažte rozpuštěným máslem (po upečení se budou dobře od sebe oddělovat). Pečte zhruba 20-25 minut (do zlata).

IMG_4174

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s