Ještě než ochutnáte dýňové cookies, doslova vás omámí svou neskutečnou vůní podzimního koření jako je například mletý hřebíček nebo kardamom.
Když se poprvé zakousnete do krásně měkké sušenky, budete přemýšlet, zda vám svou chutí připomíná vánoční perníčky nebo staré známé pardubické perníky.
Když sníte celou cookies, budete mít chuť na další a další. Jsou nesmírně dobré a návykové a nebudete ani věřit, že v těstě je dýňové pyré. A cookies bez čokolády, neexistuje!
Těsto:
- 113 g rozpuštěného másla
- 50 g třtinového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 85 g dýňového pyré
- 190 g hladké mouky
- špetka soli
- 1/4 lžičky kypřicího prášku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 140 g mléčné čokolády (nakrájené na malé kostičky)
Postup:
- Připravte si dýňové pyré z máslové nebo hokkaido dýně – dýni upečte, případně uvařte ve vodě a rozmačkejte, nechte vychladnout. (Já osobně si pyré připravuji do zásoby, můžu pak připravit polévku, pesto nebo omáčku na těstoviny.)
- Připravte si čokoládu – nakrájejte na drobné kousíčky, rozdělte na dvě části 100 g a 40 g.
- V míse lehce vyšlehejte rozpuštěné máslo (vychladlé) s cukrem a dýňovým pyré.
- V jiné míse smíchejte suché suroviny – mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a promíchejte.
- Dýňovou směs nalijte do suché směsi a míchejte dokud se nevytvoří těsto. Vařečkou vmíchejte 100 g čokolády a opět dobře promíchejte.
- Těsto nechte vychladit (nutné!) min. 30 minut, nejlépe pár hodin, případně přes noc (maximálně však pouze 3 dny). Před pečením vyndejte z lednice a nechte 10 minut stát při pokojové teplotě.
- Předehřejte troubu na 175°C, připravte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
- Každá cookies by měla mít hmotnost cca 35 – 40 g, postupně odebírejte z těsta a lehce vytvarujte kouli, položte na plech a zasypte čokoládou, kterou nakonec vmáčkněte do těsta. Pozor, cookies se při pečení roztáhnou, nechte dostatečně velký prostor mezi jednotlivými sušenkami.
- Pečte zhruba 11 – 12 minut, cookies budou vypadat trochu nedopečeně, ale jen díky tomu budou krásně měkké (uvádí autorka receptu). Nechte vychladnout 5 – 10 minut na plechu, jsou křehké. Uchovávejte v uzavřené nádobě.
Zdroj: https://www.chute-sveta.cz/mekke-dynove-cookies-s-cokoladou/