Dýňové cookies


Ještě než ochutnáte dýňové cookies, doslova vás omámí svou neskutečnou vůní podzimního koření jako je například mletý hřebíček nebo kardamom.

IMG_4160

Když se poprvé zakousnete do krásně měkké sušenky, budete přemýšlet, zda vám svou chutí připomíná vánoční perníčky nebo staré známé pardubické perníky.

IMG_4164

Když sníte celou cookies, budete mít chuť na další a další. Jsou nesmírně dobré a návykové a nebudete ani věřit, že v těstě je dýňové pyré. A cookies bez čokolády, neexistuje!

IMG_4163

Těsto: 

  • 113 g rozpuštěného másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 85 g dýňového pyré
  • 190 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 140 g mléčné čokolády (nakrájené na malé kostičky)

Postup:

  1. Připravte si dýňové pyré z máslové nebo hokkaido dýně – dýni upečte, případně uvařte ve vodě a rozmačkejte, nechte vychladnout. (Já osobně si pyré připravuji do zásoby, můžu pak připravit polévku, pesto nebo omáčku na těstoviny.)
  2. Připravte si čokoládu – nakrájejte na drobné kousíčky, rozdělte na dvě části 100 g a 40 g.
  3. V míse lehce vyšlehejte rozpuštěné máslo (vychladlé) s cukrem a dýňovým pyré.
  4. V jiné míse smíchejte suché suroviny – mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a promíchejte.
  5. Dýňovou směs nalijte do suché směsi a míchejte dokud se nevytvoří těsto. Vařečkou vmíchejte 100 g čokolády a opět dobře promíchejte.
  6. Těsto nechte vychladit (nutné!) min. 30 minut, nejlépe pár hodin, případně přes noc (maximálně však pouze 3 dny). Před pečením vyndejte z lednice a nechte 10 minut stát při pokojové teplotě.
  7. Předehřejte troubu na 175°C, připravte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
  8. Každá cookies by měla mít hmotnost cca 35 – 40 g, postupně odebírejte z těsta a lehce vytvarujte kouli, položte na plech a zasypte čokoládou, kterou nakonec vmáčkněte do těsta. Pozor, cookies se při pečení roztáhnou, nechte dostatečně velký prostor mezi jednotlivými sušenkami.
  9. Pečte zhruba 11 – 12 minut, cookies budou vypadat trochu nedopečeně, ale jen díky tomu budou krásně měkké (uvádí autorka receptu). Nechte vychladnout 5 – 10 minut na plechu, jsou křehké. Uchovávejte v uzavřené nádobě.

IMG_4160

Zdroj: https://www.chute-sveta.cz/mekke-dynove-cookies-s-cokoladou/

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s