Čokoláda (hodně čokolády), karamel a pekanové oříšky, naprosto dekadentní kombinace, která stojí za hřích.
A nebudu vám lhát, jsou to absolutně nejlepší brownies, které jsem kdy pekla i jedla. Krásně mazlavé s křupavými kousky pekanových oříšků a karamelem, naprostá dokonalost, ale stačí opravdu kousíček, jedná se o velmi hutný dezert.
Za těch pár let jsem už pekla několik druhů brownies a oblíbila jsem si jeden recept, ke kterému se ráda vracím a upravuji si jej dle potřeby a chuti. V případě, že si troufnete i na domácí karamel, věřím, že brownies budou ještě mnohem lepší. Já jsem do těsta přidala karamel z Norska, který nám přivezl děda z dovolené. Jedlé dárky jsou prostě nejlepší a kor, když je můžu zamíchat do koláče nebo dortu.
Těsto:
- 180 g másla
- 180 g hořké čokolády (min. 70%)
- 80 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 3 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 120 g karamelu
- 50 g pekanových oříšků
- špetka soli
Postup:
- Ve vodní lázni rozpusťte kousky másla s čokoládou. Rozpuštěnou směs odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- V míse vyšlehejte elektrických šlehačem vejce s cukrem do světlé pěny (trvá to cca 5 minut). Do této směsi postupně přidávejte vychladlou čokoládovou hmotu a lehce míchejte vařečkou.
- Do čokoládové směsi prosejte mouku s kakaem a opatrně zapracujte do těsta. Těsto musí být vlhké, hutné a správně „patlavé“.
- Do těsta zapracujte dvě až tři lžičky karamelu a nasekané kousky pekanových oříšků.
- Do formy (cca 20 x 20) vyložené pečícím papírem (případně vymazané máslem) nalijte půlku těsta, naneste polovinu karamelu, rozetřete a naneste druhou část těsta a zbytek karamelu, rovnoměrně uhlaďte.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180°C zhruba 25 minut. Povrch upečeného těsta by měl připomínat lesklý papír, strany moučníku by se měly odtahovat od stěn, ale stále by se mělo těsto lehce „třást“, když pekáčkem trochu zatřesete ze strany na stranu. Brownies by měly být lehce nedopečené, aby zůstaly krásně mazlavé.