Švestkové muffiny


Švestky a skořice, nejlepší podzimní kombinace, a nebo znáte snad lepší? Já rozhodně ne, ale když k těmto surovinám přidáte máslo, mascarpone a hnědý cukr, vystřelí vás to do podzimních nebes.

IMG_4086

Švestkové muffiny vznikly zcela náhodou, dobře, možná to taková náhoda úplně nebyla. Na víkendovou akci s přáteli jsem pekla slané muffiny se sušenými rajčaty a mozzarellou. Po hodině a půl v kuchyni jsem toho stále neměla dost (přísahám, že ty švestky se na mě smály) a tak jsem si řekla, že prostě upeču ještě další muffiny. Hotová muffinová královna! S úderem půlnoci jsem dopekla poslední kousky a prostě jsem musela ochutnat, jsou vynikající.

IMG_4092

Recept jsem si vypůjčila z úžasného blogu Barči a Pavla Z Pekáčku a trochu jsem si jej upravila. O půlnoci jsem už neměla dost sil na drobenku, tak jsem na muffinky dala pouze kousíček másla a hnědý cukr. Myslím, že i bez drobenky jsou muffiny úžasné.

IMG_4090

Těsto:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 70 g hnědého cukru (třtinového)
  • 1 skořicový cukr
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 30 – 50 ml mléka
  • 250 g mascarpone
  • 10 švestek

+ plátky másla s hnědým cukrem na posypaní muffinů

Postup:

  1. Před přípravou si vytáhněte včas suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu (vejce, mléko, mascarpone) a při přípravě se vám těsto nesrazilo.
  2. Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky. Předehřejte troubu na 180°C.
  3. Švestky nakrájejte na menší kostičky a pár jich nakrájejte na plátky, které použijete na muffiny místo drobenky.
  4. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a skořici.
  5. V jiné míse ručně (metlou) prošlehejte vejce s cukrem, zašlehejte postupně olej, přidejte mascarpone.
  6. Do tekuté směsi postupně přidejte suchou směs, míchejte. Těsto má být hladké a pokud je příliš tuhé, použijte mléko na zředění, ale pozor, těsto nesmí být moc tekuté.
  7. Do těsta na závěr přidejte švestky, pracujte opatrně – do těsta švestky jen lehce vmíchejte. Těsto rozdělte do připravených košíčků, plňte tak 1 cm pod okraj.
  8. Na každý muffin položte plátky švestek. Přidejte kousíček másla a zasypte lehce hnědým cukrem.
  9. Pečte v předehřáté troubě cca 20 minut (propečenost ověřte špejlí).
  10. Nechte vychladnout (chvíli v troubě a poté vytáhněte na mřížku), dle chuti můžete před servírováním pocukrovat.

IMG_4085

Zdroj: https://www.zpekacku.cz/2018/03/01/svestkove-muffiny-orechovou-drobenkou/

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s