Švestky a skořice, nejlepší podzimní kombinace, a nebo znáte snad lepší? Já rozhodně ne, ale když k těmto surovinám přidáte máslo, mascarpone a hnědý cukr, vystřelí vás to do podzimních nebes.
Švestkové muffiny vznikly zcela náhodou, dobře, možná to taková náhoda úplně nebyla. Na víkendovou akci s přáteli jsem pekla slané muffiny se sušenými rajčaty a mozzarellou. Po hodině a půl v kuchyni jsem toho stále neměla dost (přísahám, že ty švestky se na mě smály) a tak jsem si řekla, že prostě upeču ještě další muffiny. Hotová muffinová královna! S úderem půlnoci jsem dopekla poslední kousky a prostě jsem musela ochutnat, jsou vynikající.
Recept jsem si vypůjčila z úžasného blogu Barči a Pavla Z Pekáčku a trochu jsem si jej upravila. O půlnoci jsem už neměla dost sil na drobenku, tak jsem na muffinky dala pouze kousíček másla a hnědý cukr. Myslím, že i bez drobenky jsou muffiny úžasné.
Těsto:
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 60 ml rostlinného oleje
- 70 g hnědého cukru (třtinového)
- 1 skořicový cukr
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1 vejce
- 30 – 50 ml mléka
- 250 g mascarpone
- 10 švestek
+ plátky másla s hnědým cukrem na posypaní muffinů
Postup:
- Před přípravou si vytáhněte včas suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu (vejce, mléko, mascarpone) a při přípravě se vám těsto nesrazilo.
- Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky. Předehřejte troubu na 180°C.
- Švestky nakrájejte na menší kostičky a pár jich nakrájejte na plátky, které použijete na muffiny místo drobenky.
- V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, špetku soli a skořici.
- V jiné míse ručně (metlou) prošlehejte vejce s cukrem, zašlehejte postupně olej, přidejte mascarpone.
- Do tekuté směsi postupně přidejte suchou směs, míchejte. Těsto má být hladké a pokud je příliš tuhé, použijte mléko na zředění, ale pozor, těsto nesmí být moc tekuté.
- Do těsta na závěr přidejte švestky, pracujte opatrně – do těsta švestky jen lehce vmíchejte. Těsto rozdělte do připravených košíčků, plňte tak 1 cm pod okraj.
- Na každý muffin položte plátky švestek. Přidejte kousíček másla a zasypte lehce hnědým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě cca 20 minut (propečenost ověřte špejlí).
- Nechte vychladnout (chvíli v troubě a poté vytáhněte na mřížku), dle chuti můžete před servírováním pocukrovat.
Zdroj: https://www.zpekacku.cz/2018/03/01/svestkove-muffiny-orechovou-drobenkou/