Čerstvé fíky jsou krásné a dokonale ozdobí každý dezert, perfektně se hodí do sladké i slané kuchyně například jako předkrm s výraznými sýry (samozřejmě sklenička dobrého vína nesmí chybět), ale až s tímto koláčem si mě fíky opravdu získaly. Pečené v mandlovém koláči s rumem jsou naprosto božské.
Původní recept je od známého Yotam Ottolenghi, ale to bych nebyla já, abych si recept neupravila (smích). Do těsta jsem navíc přidala i kapku rumu, když už nám ten podzim udeřil v plné síle.
Těsto:
- 100 g mandlové mouky
- 130 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 1 kypřicí prášek
- špetka soli
- 120 g změklého másla
- 2 vejce
- kůra z 1 citronu
- 2 lžíce rumu
- 85 g zakysané smetany pokojové teploty
- 5 fíků
- hrst mandlových lupínků na posypání koláče
+ máslo na vymazání formy, moučkový cukr na posypání + bíly jogurt k servírování (nemusí být)
Postup:
- Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm a vymažte ji máslem. Předehřejte troubu na 180°C.
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladké pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Postupně do směsi zašlehejte (při nízkých otáčkách) vejce a na závěr zašlehejte rum (velmi pomalu a opatrně, aby se nesrazilo těsto).
- Nyní již nepoužívejte šlehač, do směsi vmíchejte opatrně zakysanou smetanu pokojové teploty.
- Do těsta přidejte mleté mandle, kypřicí prášek, špetku soli a prosátou hladkou mouku. Těsto dokonale promíchejte a rovnoměrně rozprostřete do připravené formy.
- Na těsto položte nakrájené fíky na měsíčky slupkou dolů a koláč posypte mandlovými lupínky.
- Pečte v předehřáté troubě cca 35-40 minut (propečenost ověřte špejlí). Nechte vychladnout, podávejte s jogurtem, čerstvými fíky nebo pocukrujte moučkovým cukrem.