Šafránové mini bábovky s hruškami


Šafránová bábovka s hruškami (Saffran och päronkaka) je další recept ze skandinávské kuchařky (Fika & Hygge), kterou jsem dostala od manžela jako dárek a chtěla jsem jej už delší dobu vyzkoušet. Tentokrát jsem s receptem moc neexperimentovala, pouze jsem v receptu ponížila množství cukru a místo jedné (velké) bábovky jsem upekla tyhle rozkošné bábovičky.

IMG_4057

Šafrán určitě znáte, ale věděli jste, že je to nejdražší koření na světě? Výhodou je, že do pečení stačí pouze špetka. Ve Švédsku a Norsku se šafrán tradičně používá při přípravě rohlíčků, které se pečou na svátek sv. Lucie. Samozřejmě, že jej Skandinávci rádi přidávají i do jiného pečení nebo vaření jako například do bábovky s hruškami. Ve specializovaných prodejnách ho můžete sehnat již mletý – před použitím je dobré ho namočit do teplé vody (mléka) a barva se tak ještě více zvýrazní.

IMG_4049

Řekněte, nejsou tyhle krásné, kořeněné a nadýchané bábovičky s hruškami, ideálním prvním podzimním receptem?

IMG_4051

Těsto: (12 mini bábovek – 1 menší bábovka)

  • 225 g hladké mouky
  • 185 g cukru
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 38 g másla (rozpuštěné)
  • 75 ml mléka
  • 38 g řeckého (smetanového) jogurtu
  • půl gramu mletého šafránu
  • 2 hrušky
  • pár kapek citronové šťávy

+ máslo a hrubá mouka na vymazání formy (silikonové formičky na bábovičky nemusíte vymazávat), moučkový cukr při servírování

Postup:

  1. Připravte si formu a předehřejte troubu na 180°C. 
  2. Rozpusťte máslo, přidejte vlažné mléko, šafrán a nechte vychladnout.
  3. Oloupejte hrušky, nakrájejte je na malé kostičky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  4. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. 
  5. V jiné míse smíchejte suché ingredience – prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek a špetku soli. Postupně vmíchejte do vaječné směsi.
  6. Do těsta přidávejte rozpuštěné máslo s mlékem a šafránem a zapracujete. Na závěr přidejte jogurt. Těsto je krásně hladké a není tuhé, nalijte do formy (formiček) a nahoru nasypte hrušky (při pečení klesnou, takže je lepší přidat je až nakonec).
  7. Bábovku pečte v předehřáté troubě zhruba 30 – 35 minut. Mini bábovičky samozřejmě kratší dobu, cca 20 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Po upečení nechte vychladnout, podávejte s moučkovým cukrem nebo šlehačkou jako ve Skandinávii.

IMG_4052

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s