Šafránová bábovka s hruškami (Saffran och päronkaka) je další recept ze skandinávské kuchařky (Fika & Hygge), kterou jsem dostala od manžela jako dárek a chtěla jsem jej už delší dobu vyzkoušet. Tentokrát jsem s receptem moc neexperimentovala, pouze jsem v receptu ponížila množství cukru a místo jedné (velké) bábovky jsem upekla tyhle rozkošné bábovičky.
Šafrán určitě znáte, ale věděli jste, že je to nejdražší koření na světě? Výhodou je, že do pečení stačí pouze špetka. Ve Švédsku a Norsku se šafrán tradičně používá při přípravě rohlíčků, které se pečou na svátek sv. Lucie. Samozřejmě, že jej Skandinávci rádi přidávají i do jiného pečení nebo vaření jako například do bábovky s hruškami. Ve specializovaných prodejnách ho můžete sehnat již mletý – před použitím je dobré ho namočit do teplé vody (mléka) a barva se tak ještě více zvýrazní.
Řekněte, nejsou tyhle krásné, kořeněné a nadýchané bábovičky s hruškami, ideálním prvním podzimním receptem?
Těsto: (12 mini bábovek – 1 menší bábovka)
- 225 g hladké mouky
- 185 g cukru
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 3 vejce
- 38 g másla (rozpuštěné)
- 75 ml mléka
- 38 g řeckého (smetanového) jogurtu
- půl gramu mletého šafránu
- 2 hrušky
- pár kapek citronové šťávy
+ máslo a hrubá mouka na vymazání formy (silikonové formičky na bábovičky nemusíte vymazávat), moučkový cukr při servírování
Postup:
- Připravte si formu a předehřejte troubu na 180°C.
- Rozpusťte máslo, přidejte vlažné mléko, šafrán a nechte vychladnout.
- Oloupejte hrušky, nakrájejte je na malé kostičky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny.
- V jiné míse smíchejte suché ingredience – prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek a špetku soli. Postupně vmíchejte do vaječné směsi.
- Do těsta přidávejte rozpuštěné máslo s mlékem a šafránem a zapracujete. Na závěr přidejte jogurt. Těsto je krásně hladké a není tuhé, nalijte do formy (formiček) a nahoru nasypte hrušky (při pečení klesnou, takže je lepší přidat je až nakonec).
- Bábovku pečte v předehřáté troubě zhruba 30 – 35 minut. Mini bábovičky samozřejmě kratší dobu, cca 20 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Po upečení nechte vychladnout, podávejte s moučkovým cukrem nebo šlehačkou jako ve Skandinávii.