Kokosová buchta s ovocem a drobenkou


Tahle kokosová buchta s ovocem a drobenkou je „upgrade“ klasické hrníčkové buchty, kterou nám pekla doma mamka a evidentně se nepekla jen u nás. Recept jsem našla u Lucie z Pěkně vypečeného blogu a dodnes i ona vzpomíná na dětství  provoněné koláčem od své maminky.

IMG_4028

IMG_4038

Z našich letních toulek jsme si dovezli krásně sladké blumy a bylo jasné, že z nich něco upeču. V týdnu se do žádného velkého pečení zásadně nepouštím, takže to chtělo skutečně něco rychlého a jednoduchého. Hrníčková buchta byla tedy ideální volbou, ale zároveň jsem měla chuť i na kokos. Při zadělávání těsta jsem se rozhodla, že část mouky nahradím moukou kokosovou a do drobenky přidám strouhaný kokos.

IMG_4032

S výsledkem jsem byla nad míru spokojená, díky kokosové mouce bylo upečené těsto krásně nadýchané a kokosová drobenka nemůže nic zkazit. Blumy v buchtě chutnaly taky báječně, ale určitě bych se nebála blumy (případně švestky) nahradit i meruňkami a borůvkami.

IMG_4037

Těsto: (hrnek o objemu 250 ml)

  • 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1/2 moučkového cukru (záleží na sladkosti ovoce a pokud máte rádi sladší moučníky,  použijte 3/4 hrnku moučkového cukru)
  • 100 g másla
  • 3/4 sáčku kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • blumy (případně ovoce dle chuti a sezóny), cca 300 g

+ strouhaný kokos do drobenky, máslo + mouka na vymazání plechu

Postup:

  1. Připravte si ovoce na koláč a menší koláčovou formu (menší plech) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (můžete použít pečící papír). Předehřejte troubu na 170°C.
  2. Do větší mísy prosejte mouku (polohrubou i kokosovou), přidejte cukr a máslo nakrájené na kostičky. Vše spojte a vytvořte jemnou drobenku. Odeberte cca 1/2 – 3/4 hrnku drobenky a přisypte dle chuti kokos, nechte stranou.
  3. Do mísy s drobenkou vmíchejte kypřicí prášek, přidejte špetku soli, vejce a mléko. Vše dokonale promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto nalijte do připravené formy.
  4. Na těsto naneste rovnoměrně ovoce a bohatě zasypte kokosovou drobenkou.
  5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 – 35 minut (propečenost otestujte špejlí). Pozor, strouhaný kokos má tendenci se lehce připalovat. Nechte vychladnout.

IMG_4035

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s