Krásně sladké, lehce přezrálé a šťavnaté broskve jsou základem páje, který mám osobně ze všech pájů na celém světe nejraději. Jasně, jablečný, hruškový, meruňkový, všechny jsou skvělé a všechny mám ráda, ale pro broskvový mám skutečnou slabost.
Broskve si skvěle rozumí s hnědým cukrem a pokud je ovoce skutečně sladké, není ani potřeba výrazně doslazovat a také není nutné do náplně přidávat žádné koření, nechte vyniknout tu úžasnou chuť ovoce. Přestože mám osvědčený recept na těsto, tentokrát jsem zkusila připravit těsto dle receptu z časopisu Gurmet (rok vydání 2015) a s výsledkem jsem byla také velmi spokojená – s těstem se krásně pracovalo a nelepilo se.
A víte jak se pozná, že tenhle páj patří mezi mé (naše) nejoblíbenější koláče? Nerozdělili jsme se! Jedli jsem jej několik dní – je skvělý teplý, ale i vychlazený a v lednici vydrží pár dní (3-4 dny).
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 35 g krupicového cukru
- 1 lžička soli
- 225 g másla (studeného)
- 100 ml ledové vody
Náplň:
- 1 kg broskví (použité ploché broskve Paraguayo)
- 80 g třtinového cukru (závisí na sladkosti ovoce)
- 2 lžičky citronové šťávy
- špetka soli
- 10 g kukuřičného škrobu
Postup:
- Smíchejte mouku s cukrem a solí, zapracujte do směsi vychlazené kostičky másla.
- Do směsi přidávejte postupně ledovou vodu.
- Vypracujte těsto, které se nelepí. Těsto rozdělte na dvě stejné části, zabalte každé zvlášť do potravinářské folie a dejte minimálně 1 hodinu odpočívat do lednice.
- Připravte si náplň – umyté, vypeckované broskve pokrájejte na menší kostičky a dejte do mísy. Přidejte cukr, citronovou šťávu, špetku soli a kukuřičný škrob. Promíchejte a dejte stranou (nenechte stát stranou moc dlouho, ovoce pouští šťávu).
- Vyválejte první část těsta a vložte do formy (použitá forma o průměru 26 cm).
- Na těsto dejte broskvovou náplň.
- Vyválejte druhou část těsta a přikryjte náplň, okraje dobře spojte, aby nevytékala šťáva z ovoce. (Okraje můžete ozdobně spojit vidličkou. Můžete taky z druhé části udělat jen proužky a místo zakrytého koláče budete mít mřížkový.)
- Pečte v předehřáté troubě – 10 minut na 200°C, poté teplotu ztlumte a pečte na 175°C 30 – 40 minut.