Broskvový páj


Krásně sladké, lehce přezrálé a šťavnaté broskve jsou základem páje, který mám osobně ze všech pájů na celém světe nejraději. Jasně, jablečný, hruškový, meruňkový, všechny jsou skvělé a všechny mám ráda, ale pro broskvový mám skutečnou slabost.

IMG_4016

Broskve si skvěle rozumí s hnědým cukrem a pokud je ovoce skutečně sladké, není ani potřeba výrazně doslazovat a také není nutné do náplně přidávat žádné koření, nechte vyniknout tu úžasnou chuť ovoce. Přestože mám osvědčený recept na těsto, tentokrát jsem zkusila připravit těsto dle receptu z časopisu Gurmet (rok vydání 2015) a s výsledkem jsem byla také velmi spokojená – s těstem se krásně pracovalo a nelepilo se.

IMG_4013

A víte jak se pozná, že tenhle páj patří mezi mé (naše) nejoblíbenější koláče? Nerozdělili jsme se! Jedli jsem jej několik dní – je skvělý teplý, ale i vychlazený a v lednici vydrží pár dní (3-4 dny).

IMG_4015

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 35 g krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 225 g másla (studeného)
  • 100 ml ledové vody

Náplň:

  • 1 kg broskví (použité ploché broskve Paraguayo)
  • 80 g třtinového cukru (závisí na sladkosti ovoce)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • špetka soli
  • 10 g kukuřičného škrobu

Postup:

  1. Smíchejte mouku s cukrem a solí, zapracujte do směsi vychlazené kostičky másla.
  2. Do směsi přidávejte postupně ledovou vodu.
  3. Vypracujte těsto, které se nelepí. Těsto rozdělte na dvě stejné části, zabalte každé zvlášť do potravinářské folie a dejte minimálně 1 hodinu odpočívat do lednice.
  4. Připravte si náplň – umyté, vypeckované broskve pokrájejte na menší kostičky a dejte do mísy. Přidejte cukr, citronovou šťávu, špetku soli a kukuřičný škrob. Promíchejte a dejte stranou (nenechte stát stranou moc dlouho, ovoce pouští šťávu).
  5. Vyválejte první část těsta a vložte do formy (použitá forma o průměru 26 cm).
  6. Na těsto dejte broskvovou náplň.
  7. Vyválejte druhou část těsta a přikryjte náplň, okraje dobře spojte, aby nevytékala šťáva z ovoce. (Okraje můžete ozdobně spojit vidličkou. Můžete taky z druhé části udělat jen proužky a místo zakrytého koláče budete mít mřížkový.)
  8. Pečte v předehřáté troubě – 10 minut na 200°C, poté teplotu ztlumte a pečte na 175°C 30 – 40 minut.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s