Mák, hromada máku, citronová kůra a kousky višní, no, nezní to báječně? Tenhle makovec patří mezi ty úžasně jednoduché recepty, které máte ve vteřině připravené a za půl hodiny upečené.
Věřte, že u milovníků máku, máte úspěch stoprocentně zaručen a vy možná budete mít radost, že nemusíte vytáhnout ani kuchyňskou váhu, jedná se totiž o hrnkový recept – jako odměrka slouží hrnek o objemu 250 ml. Díky nastrouhanému jablku je těsto vláčné, citronová kůra k máku prostě patří, a tak rozhodněte nešetřete. Džem s kousky ovoce makovec krásně oživí. Samozřejmě můžete makovec i po upečení servírovat s oblíbenou marmeládou anebo můžete na makovec připravit citronovou polevu, ale vlastně to není ani potřeba, je skvělý i bez marmelády a polevy.
Makovec je perfektní nejen k odpolední kávě, ale i na cesty. My jsme jej zabalili do krabičky, když jsme odjížděli na dovolenou, aby se nám nezkazil a jako svačinka na odpočívadle nebo na výletu se náramně hodil.
Těsto: (hrnek o objemu 250 ml)
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku krupicového cukru
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky mléka
- 1,5 hrnku mletého máku
- citronová kůra z 1 citronu
- 2 lžíce višňového džemu (případně dle chuti)
- 1 – 2 nastrouhaná jablka
Postup:
- Připravte si plech a vymažte jej máslem. Předehřejte troubu na 180°C.
- Smíchejte sypké suroviny – mouku, cukr, kypřicí prášek, vanilkový cukr a mák.
- V jiné míse smíchejte vejce, mléko a postupně do mléčné směsi zašlehávejte olej. Přidejte citronovou kůru a džem.
- Do tekuté směsi postupně přidávejte sypkou a dokonale promíchejte, těsto by nemělo být moc husté ani tekuté. Do těsta na závěr přijdete nastrouhané jablko.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 – 25 minut. Nechte vychladnout, podávejte s oblíbenou marmeládou, cukrovou polevou nebo příp. moučkovým cukrem.