Vůně perníkového koření, krásně vláčné těsto a velké množství (zpracované) cukety, to je cuketový perník.
Už asi víte, že zbožňuji perník. Peču jej několikrát do roka – červená řepa, mrkev, jablíčka, všechno to funguje naprosto báječně. A i přestože je každý perník chuťově jiný, všechny jsou krásně vláčné a voňavé. Nejraději perník servíruji s ovocem a jogurtem, ale je vynikající i jen tak.
Slibuji, že tento perník z cukety je pro letošek posledním cuketovým receptem, ale nemohla jsem odolat. Potřebovala jsem nutně zpracovat velkou zásobu cuket a věřte mi, že cuketa je v perníku naprosto dokonalá.
Bohužel nemůžu slíbit, že pro letošek to bude i poslední recept na perník, předpokládám, že na podzim se zase nějaká příležitost naskytne.
Těsto:
- 250 g špaldové mouky ( hladká/celozrnná 1:1)
- 240 g třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce perníkového koření
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 320 g strouhané cukety
- 3 vejce
- 200 ml slunečnicového oleje
+ olej na vymazání formy
Postup:
- Připravte si dortovou formu o průměru 24-25 cm (pokud chcete perník vyšší, tato velikost je ideální, samozřejmě lze upéct na plechu) a vymažte ji olejem.
- Předehřejte troubu na 180°C. Nastrouhejte cuketu (může být nastrouhaná i na hrubo).
- Ve větší míse vyšlehejte vejce společně s třtinovým cukrem do světlejší pěny. Postupně do těsta zašlehávejte olej.
- V jiné míse smíchejte ostatní sypké suroviny – prosátou mouku, kakao, perníkové koření, kypřicí prášek a špetku soli.
- Suchou směs postupně přidávejte do tekuté, pořádně promíchejte. Vznikne hutná směs a na závěr zamíchejte nastrouhanou cuketu. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut (propečenost ověřte špejlí).
- Po upečení nechte vychladnout, podávejte s ovocem, jogurtem nebo jen s moučkovým cukrem.