Recept z chalupářské edice aneb prázdniny jsou tady! Nastal ten pravý čas pro rychlé koláče a bublaniny plné sezónního ovoce. Takhle chutná léto! 🙂
Bublanina z meruněk (případně i broskví a nektarinek) je příjemnou změnou a v kombinaci s celozrnnou moukou a hnědým cukrem to funguje naprosto perfektně. Navíc, když do koláče přidáte skořici, úspěch máte zaručen.
Bublaninu můžete servírovat s bílým jogurtem nebo šlehačkou, ale určitě bude výborná jen tak. Nejlépe chutná samozřejmě s kafíčkem a nohama nahoře. Krásné léto!
Ingredience:
- 250 g hrubé mouky (případně mix hrubé – 150 g a 100 g celozrnné špaldové)
- 150 g třtinového cukru
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- špetka soli
- 150 ml slunečnicového oleje
- 50 ml mléka (případně vody)
- 8 – 10 meruněk
- 1 lžička skořice
+ 2 lžíce třtinového cukru na ovoce
Postup:
- Připravte si ovoce – nakrájejte jej na silnější plátky, dejte do misky, zasypte cukrem (2 lžíce) a přidejte lžičku skořice, promíchejte (ovoce by se mělo ve směsi obalit) a nechte stranou.
- Připravte si koláčovou formu (ideálně o průměru 30 cm) – vymažte máslem, případně vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 180°C.
- Smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
- V jiné míse vyšlehejte žloutky společně s cukrem do pěny, postupně zašlehávejte olej a na závěr pomalu zašlehejte mléko.
- Do tekuté směsi přidejte moučnou směs a pořádně promíchejte.
- V další míse vyšlehejte do tuha bílky se špetkou soli – nejdříve šlehejte na nižší otáčky, poté zvyšte otáčky na maximum.
- Do těsta vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané formy, naneste rovnoměrně ovoce a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 35 – 40 minut.
- Upečený koláč nechte vychladnout, podávejte pocukrovaný moučkovým cukrem, případně s jogurtem, šlehačkou anebo jen tak.
Zdroj: http://spicycrumbs.cz/2015/07/merunkova-bublanina/