Meruňková bublanina


Recept z chalupářské edice aneb prázdniny jsou tady! Nastal ten pravý čas pro rychlé koláče a bublaniny plné sezónního ovoce. Takhle chutná léto! 🙂

IMG_3945

Bublanina z meruněk (případně i broskví a nektarinek) je příjemnou změnou a v kombinaci s celozrnnou moukou a hnědým cukrem to funguje naprosto perfektně. Navíc, když do koláče přidáte skořici, úspěch máte zaručen.

IMG_3944

Bublaninu můžete servírovat s bílým jogurtem nebo šlehačkou, ale určitě bude výborná jen tak. Nejlépe chutná samozřejmě s kafíčkem a nohama nahoře. Krásné léto!

IMG_3943

Ingredience:

  • 250 g hrubé mouky (případně mix hrubé – 150 g a 100 g celozrnné špaldové)
  • 150 g třtinového cukru
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • špetka soli
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml mléka (případně vody)
  • 8 – 10 meruněk
  • 1 lžička skořice

+ 2 lžíce třtinového cukru na ovoce

Postup:

  1. Připravte si ovoce – nakrájejte jej na silnější plátky, dejte do misky, zasypte cukrem (2 lžíce) a přidejte lžičku skořice, promíchejte (ovoce by se mělo ve směsi obalit) a nechte stranou.
  2. Připravte si koláčovou formu (ideálně o průměru 30 cm)  – vymažte máslem, případně vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 180°C.
  3. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. 
  4. V jiné míse vyšlehejte žloutky společně s cukrem do pěny, postupně zašlehávejte olej a na závěr pomalu zašlehejte mléko.
  5. Do tekuté směsi přidejte moučnou směs a pořádně promíchejte.
  6. V další míse vyšlehejte do tuha bílky se špetkou soli – nejdříve šlehejte na nižší otáčky, poté zvyšte otáčky na maximum.
  7. Do těsta vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané formy, naneste rovnoměrně ovoce a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 35 – 40 minut.
  8. Upečený koláč nechte vychladnout, podávejte pocukrovaný moučkovým cukrem, případně s jogurtem, šlehačkou anebo jen tak.

Zdroj: http://spicycrumbs.cz/2015/07/merunkova-bublanina/

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s