„Crostata di ricotta e marmellata“ je prostě náš linecký koláč s tvarohem a marmeládou. Tak jako existuje asi milion receptů na italskou crostatu, existuje i milion receptů na linecké těsto a tenhle koláč je kombinací italského a českého receptu.
Základem je linecké těsto s citronovou kůrou, která nechybí ani v tvarohové náplni. Kvalitní (jahodová) marmeláda dodává koláči příjemnou chuť ovoce a také lze marmeládu nahradit sezonním ovocem. Koláč bude určitě vynikající i s čerstvými jahodami, meruňkami, broskvemi.
Věřím, že tento koláč bude oblíbený celoročně a zužitkuje i domácí marmelády, které budete v létě zavařovat.
Těsto:
- 2 žloutky
- 125 g másla
- 100 g cukru moučka
- 150 g hladké mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)
- nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
Náplň:
- 500 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
- 2 vejce
- 75 g moučkového cukru
- 2 lžíce dětské krupice
- nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
- 300 – 400 g marmelády (jahodové), případně lze místo marmelády použít čerstvé ovoce (jahody, meruňky, broskve)
Postup:
- Připravte si linecké těsto – promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou a citrónovou kůrou. Ze všech těchto ingrediencí vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 1 hodinu chladit do lednice.
- Připravte si dortovou formu (průměr 24 cm) a předehřejte troubu na 180° C.
- Připravte si náplň – tvaroh vyšlehejte s cukrem, přidejte citronovou kůru, dětskou krupici a promíchejte. Postupně zašlehávejte vejce.
- Těsto rozdělte na dvě části, větší část (3/4) použijte jako základ koláče. Rozválejte jej (rovnoměrně) na pomoučeném vále do kruhu (rozměr koláčové formy), přeneste těsto do formy a okraje ořízněte. Z menší části (1/4) vytvořte mřížku – plát těsta nakrájejte na stejně silné plátky.
- Na základ těsta naneste vrstvu tvarohové náplně, na tvaroh naneste rovnoměrně marmeládu a na marmeládu použijte plátky těsta, vytvořte mřížku.
- Pečte cca 40 – 45 minut do zlatova. Nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete pocukrovat.
Jeden komentář Přidejte váš