Linecký koláč s tvarohem a marmeládou

dne

„Crostata di ricotta e marmellata“ je prostě náš linecký koláč s tvarohem a marmeládou. Tak jako existuje asi milion receptů na italskou crostatu, existuje i milion receptů na linecké těsto a tenhle koláč je kombinací italského a českého receptu.

IMG_3919

Základem je linecké těsto s citronovou kůrou, která nechybí ani v tvarohové náplni. Kvalitní (jahodová) marmeláda dodává koláči příjemnou chuť ovoce a také lze marmeládu nahradit sezonním ovocem. Koláč bude určitě vynikající i s čerstvými jahodami, meruňkami, broskvemi.

IMG_3918

Věřím, že tento koláč bude oblíbený celoročně a zužitkuje i domácí marmelády, které budete v létě zavařovat.

Těsto:

  • 2 žloutky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)
  • nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu

Náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
  • 2 vejce
  • 75 g moučkového cukru
  • 2 lžíce dětské krupice
  • nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
  • 300 – 400 g marmelády (jahodové), případně lze místo marmelády použít čerstvé ovoce (jahody, meruňky, broskve)

Postup:

  1. Připravte si linecké těsto – promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou a citrónovou kůrou. Ze všech těchto ingrediencí vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
  2. Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 1 hodinu chladit do lednice.
  3. Připravte si dortovou formu (průměr 24 cm) a předehřejte troubu na 180° C.
  4. Připravte si náplň – tvaroh vyšlehejte s cukrem, přidejte citronovou kůru, dětskou krupici a promíchejte. Postupně zašlehávejte vejce.
  5. Těsto rozdělte na dvě části, větší část (3/4) použijte jako základ koláče. Rozválejte jej (rovnoměrně) na pomoučeném vále do kruhu (rozměr koláčové formy), přeneste těsto do formy a okraje ořízněte. Z menší části (1/4) vytvořte mřížku – plát těsta nakrájejte na stejně silné plátky.
  6. Na základ těsta naneste vrstvu tvarohové náplně, na tvaroh naneste rovnoměrně marmeládu a na marmeládu použijte plátky těsta, vytvořte mřížku.
  7. Pečte cca 40 – 45 minut do zlatova. Nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete pocukrovat.

IMG_3921

Jeden komentář Přidejte váš

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s