Piškotová roláda se šlehačkou a ovocem


Když se řekne roláda, představím si obyčejný (možná i trochu nudný) zákusek plný máslového krému. Při těch představách mě, zcela upřímně, přechází chuť na sladké. Ale když upečete nadýchané piškotové těsto s citrusovou kůrou, vyměníte máslo za tvaroh a šlehačku, přidáte kvalitní marmeládu, čerstvé ovoce a marcipán, vykouzlíte naprosto úžasný dezert.

IMG_3903

Dezert, po kterém se jen zapráší a všichni budou prosit, aby se upekla hned další roláda (nebo rovnou dvě). Výhodou je, že příprava je velice snadná, ač se to zprvu nemusí tak úplně zdát.

IMG_3900

 

Těsto:

  • 4 vejce ( bílky a žloutky zvlášť)
  • 100 g krupicového cukru
  • 130 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • kůra z citronu a pomeranče (dle chuti)

Náplň:

  • 250 g tučného tvarohu (ve vaničce)
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 3 – 4 lžíce moučkového cukru

+ kvalitní marmeláda, čerstvé ovoce (maliny, jahody, mix), marcipán (domácí, případně kupovaný – použitý Dr. Oetker, 150g)

Postup:

  1. Velký plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 200°C.
  2. Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče.
  3. V jiné míse vyšlehejte do tuha sníh z bílků, špetky soli a druhou polovinou cukru. Nejdříve šlehejte bílky se špetkou soli na nízké otáčky, postupně přisypávejte cukr a šlehejte na maximum.
  4. Do žloutkové směsi (opatrně) vmíchejte sníh z bílků a na závěr vmíchejte (opět opatrně) prosátou mouku.
  5. Těsto rozetřete rovnoměrně na pečící papír a pečte zhruba 8 – 10 minut. 
  6. Po upečení plát sundejte z plechu, poprašte jej moukou (příp. moučkovým cukrem) a otočte na čistou utěrku. Pracujte rychle, hbitě a nebojte se poprosit o pomoc 🙂 Nechte vychladnout a odstraňte pečící papír.
  7. Připravte si krém – vyšlehejte tvaroh s cukrem a postupně přidávejte smetanu. Šlehejte na nízké otáčky do tuha (trvá to poměrně delší dobu než ušleháte tuhý krém).
  8. Piškotový plát pomažte marmeládou (ne zcela do krajů), naneste rovnoměrně krém a přidejte ovoce. Pomocí utěrky roládu stočte.
  9. V případě, že se rozhodnete pro marcipán, rozválejte jej na tenký plát (rozměr piškotového plátu). Stočenou roládu lehce pomažte krémem a zabalte do marcipánu.
  10. Roládu zabalte do alobalu (potravinářské fólie) a nechte minimálně 2 hodiny chladit v lednici.

IMG_3902

Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/04/piskotova-rolada-s-tvarohovo-smetanovym.html

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s