Když se řekne roláda, představím si obyčejný (možná i trochu nudný) zákusek plný máslového krému. Při těch představách mě, zcela upřímně, přechází chuť na sladké. Ale když upečete nadýchané piškotové těsto s citrusovou kůrou, vyměníte máslo za tvaroh a šlehačku, přidáte kvalitní marmeládu, čerstvé ovoce a marcipán, vykouzlíte naprosto úžasný dezert.
Dezert, po kterém se jen zapráší a všichni budou prosit, aby se upekla hned další roláda (nebo rovnou dvě). Výhodou je, že příprava je velice snadná, ač se to zprvu nemusí tak úplně zdát.
Těsto:
- 4 vejce ( bílky a žloutky zvlášť)
- 100 g krupicového cukru
- 130 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- kůra z citronu a pomeranče (dle chuti)
Náplň:
- 250 g tučného tvarohu (ve vaničce)
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
- 3 – 4 lžíce moučkového cukru
+ kvalitní marmeláda, čerstvé ovoce (maliny, jahody, mix), marcipán (domácí, případně kupovaný – použitý Dr. Oetker, 150g)
Postup:
- Velký plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 200°C.
- Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče.
- V jiné míse vyšlehejte do tuha sníh z bílků, špetky soli a druhou polovinou cukru. Nejdříve šlehejte bílky se špetkou soli na nízké otáčky, postupně přisypávejte cukr a šlehejte na maximum.
- Do žloutkové směsi (opatrně) vmíchejte sníh z bílků a na závěr vmíchejte (opět opatrně) prosátou mouku.
- Těsto rozetřete rovnoměrně na pečící papír a pečte zhruba 8 – 10 minut.
- Po upečení plát sundejte z plechu, poprašte jej moukou (příp. moučkovým cukrem) a otočte na čistou utěrku. Pracujte rychle, hbitě a nebojte se poprosit o pomoc 🙂 Nechte vychladnout a odstraňte pečící papír.
- Připravte si krém – vyšlehejte tvaroh s cukrem a postupně přidávejte smetanu. Šlehejte na nízké otáčky do tuha (trvá to poměrně delší dobu než ušleháte tuhý krém).
- Piškotový plát pomažte marmeládou (ne zcela do krajů), naneste rovnoměrně krém a přidejte ovoce. Pomocí utěrky roládu stočte.
- V případě, že se rozhodnete pro marcipán, rozválejte jej na tenký plát (rozměr piškotového plátu). Stočenou roládu lehce pomažte krémem a zabalte do marcipánu.
- Roládu zabalte do alobalu (potravinářské fólie) a nechte minimálně 2 hodiny chladit v lednici.
Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/04/piskotova-rolada-s-tvarohovo-smetanovym.html