Lososová polévka je oblíbená především v přímořských a severských zemích. Ve Finsku je to tradiční pokrm a nazývá se Lohikeitto. Tajemství finské polévky je, že se vývar s rybou částečně rozmixuje a polévka je mnohem více krémovější. Belgická lososová polévka se nemixuje a v některých receptech se jako tajná ingredience používá zase muškátový oříšek. V Holandsku se do základu přidává slanina. Každá země, možná i rodina, má svůj vlastní recept a tak i my jsme si vymysleli vlastní verzi lososové polévky. Bílé víno a kvalitní (slovenská) slanina, to je tajemství naší lososové polévky. A že jí všichni zbožňujeme!
Základem dobré polévky je vývar, a proto vždy vařím vývar ve velkém a částečně i mrazím, abychom měli vždy vývar po ruce. Než se do vývaru pustím, dávám stranou (do mrazáku) i zeleninové zbytky jako jsou například tvrdé konce chřestu, košťál z brokolice, květáku, apod..
Ingredience:
- vývar ze zeleniny a lososa (zelenina na vývar – cibule, celer, mrkev, petržel + polévkové koření)
- 250 – 300 g čerstvého lososa
- 1 menší cibule
- 3 – 5 menších brambor
- 100 g kvalitní slaniny
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce másla
- čerstvý kopr
- sůl, pepř
- citronová šťáva
Postup:
- Předem si připravte vývar ze zeleniny a lososa – do hrnce dejte cca 200 g lososa (větší kousky), přidejte očištěnou zeleninu – cibuli, celer, mrkev, petržel a polévkové koření (bobkový list, černý pepř, nové koření), zalijte vodou, osolte a povařte dokud není zelenina krásně měkká.
- Brambory (menší kostičky) uvařte zvlášť ne úplně do měkka, budou se ještě chvíli vařit s celou polévkou.
- V jiném hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, slaninu na kostičky a restujte. Cibuli se slaninou zalijte bílým vínem a zredukujte asi na polovinu.
- Do základu z cibule a slaniny přilijte scezený vývar, přidejte uvařené kousky lososa a dle chuti i nakrájenou zeleninu z vývaru a také brambory. Přiveďte k varu, zalijte smetanou a přisypte čerstvý kopr, nechte opět povařit aby smetana trochu zhoustla a odstavte. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Na pánvi orestujte zbytek lososa a ozdobte jím společně s koprem talíř s polévkou.