Muffiny plné čerstvých jahod, medu a ovocného džemu jsou nejen rychlé na přípravu, ale jsou i krásně vláčné, voňavé a moc dobré.
Moc ráda peču muffiny a za posledních pár měsíců jsem upekla hned několik druhů, ale pokaždé zmizí dřív než se stihne vytáhnout foťák. Jahodové muffiny jsem musela bránit tělem (smích).
Už jste si asi stihli všimnout, že mám ráda rychlé recepty a různá univerzální těsta, která lze měnit dle surovin, které mám zrovna k dispozici. Tyto muffinky nejsou výjimkou – místo jahod můžete použít jiné sezóní ovoce jako jsou například borůvky, maliny, ostružiny (skvěle bude fungovat i mix ovoce). Džem můžete také samozřejmě měnit dle sezóny. Máslo i zakysaná smetana těsto krásně zvláční. A mouka? V receptu opět moje oblíbená kombinace špaldové mouky (celozrnná a hladká).
Jahodovými muffinky přivolávám léto a už se neuvěřitelně těším na všechny ty letní drobenkový koláče, který letos zase upeču.
Těsto: (12 muffinů)
- 90 g hladké (špaldové) mouky
- 90 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 vejce
- 70 g másla (rozpuštěného)
- 75 g tekutého medu
- 80 g kvalitního jahodového džemu (příp. mix ovoce)
- 90 g zakysané smetany
- 140 ml mléka
- 120 g čerstvých jahod (na kostičky)
- 1 lžička citronové kůry
Postup:
- Před přípravou si vytáhněte včas suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu (vejce, mléko, zakysaná smetana, příp. džem) a při přípravě se Vám těsto nesrazilo.
- Připravte si formu na muffiny a papírové košíčky. Předehřejte troubu na 180°C.
- Jahody nakrájejte na malé kostičky a smíchejte je s džemem a citronovou kůrou, nechte stranou.
- V misce smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli.
- V jiné míse ručně (metlou) prošlehejte vejce s medem, přidejte postupně rozpuštěné (vychladlé) máslo, přidejte zakysanou smetanu a na závěr mléko.
- Do tekuté směsi postupně přidejte suchou směs, míchejte. Těsto má být hladké, ale ne příliš tekuté.
- Do těsta na závěr přidejte směs jahod a džemu s kůrou, pracujte opatrně – do těsta jahody jen lehce vmíchejte. Těsto rozdělte do připravených košíčků, plňte tak 1 cm pod okraj.
- Pečtě v předehřáté troubě cca 20 minut (propečenost ověřte špejlí).
- Nechte vychladnout (lze podávat i vlažné), dle chuti můžete před servírováním pocukrovat.