Krentenbollen (krentenbrood) v holandštině a po našem to jsou prostě kynuté rozinkové buchty. Ale nenechte se zmást, i přestože jsou tyto buchtičky plné rozinek (a rybízu), nejedná se primárně o sladké pečivo, nejlépe totiž chutnají s vyzrálou Goudou.
Holanďané milují pečivo a servírují jej k snídani, obědu a častokrát i k večeři. Není divu, že se při vzpomínkách na život v Holandsku vracíme i k holandské kuchyni (ok, Holanďani zase tolik nevaří, ale nějaké dobroty nám v Čechách prostě chybí). Holandský sýr (Goudu) můžu (v dnešní době) koupit už skoro kdekoliv, ale ty úžasné, voňavé, rozinkové „krentenbollen“? Nezbývá nic jiného než si je upéct doma a přenést se, alespoň v myšlenkách, zpět do země tulipánů a větrných mlýnů.
Jako vždy je nutné najít dobrý recept (zdroj), ještě lépe však více receptů a pročíst i diskuze. Rady a tipy dalších domácích kuchtíků se vždy hodí. Základem jsou naložené rozinky (původně rybíz – „krenten“ znamená v překladu rybíz, ale dnes se převážně připravují buchtičky s rozinkami) naložené nejlépe na 2 dny do vody. Nicméně pokud nemáte čas, můžete rozinky zalít horkou vodou a bude stačit hodina, dvě. Někteří holandští pekaři doporučují rozinky naložit do černého čaje – tahle varianta se mi samozřejmě zalíbila nejvíce (vyzkoušeno a výsledek naprosto úžasný). A neděste se – množství rozinek, které se do těsta dává, je stejné jako množství mouky. Dále se do těsta přidává směs z cukru a citronové a pomerančové kůry, která se musí připravit předem. Pak už stačí jen droždí, mouka, máslo, žloutek a může se péct.
Směs z cukru a citrusové kůry: (lze využít i v jiných receptech)
- 40 g (třtinového) cukru
- kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 42 g čerstvého droždí
- 8 g soli
- 60 g rozpuštěného másla (vychladlého)
- 1 žloutek
- 220 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 10 g směsi z cukru a citrusové kůry
- 400 g rozinek (směs rozinek, rybízu, příp. arónie) předem naložených (v horké vodě, v černém čaji – rozinky musí být celé ponořené), pozor – rozinky nechte před zapracováním okapat
+ mouka na podsypání, cca 15 g másla na rozpuštění a pomazání upečených buchtiček
Postup:
- Připravte si směs z cukru a citrusové kůry (skladujte v uzavřené nádobě v lednici).
- Naložte si rozinky (cca 1 -2 dny předem namočte do studené vody, případně zalijte horkou vodou (černým čajem) a nechte 1-2 hodiny odležet).
- Ve vlažném mléce (cca 100 ml) rozpusťte čerstvé droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
- Do mísy (hnětací) prosejte mouku, přidejte sůl, směs z cukru a kůry, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, žloutek.
- Přilijte kvásek, začněte zadělávat těsto – ručně anebo při nízkých otáčkách v elektrickém robotu, trvá to asi 15 minut. Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně a zvolit program na přípravu těsta. Hotové těsto je hladké, jemné, pružné a na dotek nelepí. Nechte cca 5 minut odpočinout.
- Do odpočatého těsta zapracujete (ručně) okapané rozinky, uložte do mísy a nechte 15 minut kynout.
- Těsto opět propracujte na vále a uložte zpět do mísy a nechte opět odpočinou (15 minut).
- Připravte si dva plechy a vyložte je pečícím papírém. S předstihem předehřejte troubu na 200°C.
- Těsto rozdělte na 12 stejných částí, vypracujte bochánky a rozdělte na plech. Buchtičky přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
- Pečte cca 15 minut, upečené buchtičky potřete rozpuštěným máslem (do másla můžete přidat i lžičku cukrové směsi), nechte vychladnout.
- Servírujte vlažné, studené s máslem, marmeládou, sýrem (Goudou).
Zdroj: https://www.weekendbakery.com/posts/recipe-for-raisin-buns/