Křehké těsto z rýžové a celozrnné špaldové mouky s náplní z creamcheesu, tvarohu, smetany, vajec, špenátu a modrého sýru. To je francouzský slaný koláč v našem podání.
Když přidáte další zelené bylinky jako jsou například čerstvá petržel a medvědí česnek, můžete jej servírovat i při oslavách jara a Velikonocích.
Quiche je typický francouzský slaný koláč, který je oblíbený po celém světě. Základem je slané křehké těsto, samozřejmě můžete těsto připravit i z celozrnné mouky nebo zcela v bezlepkové verzi. Náplň tvoří smetana, vejce, sýr a do náplně se přidávají další ingredience – zelenina, houby, šunka, uzený losos.
Velkou výhodou je, že koláč lze servírovat teplý, vlažný, ale i studený. Je to také ideální pohoštění pro vaše hosty na večírek, narozeninovou oslavu nebo jakoukoli párty.
Těsto:
- 200 g mouky z hnědé rýže (lze nahradit hladkou špaldovou moukou)
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 140 g studeného másla
- 80 ml studené vody
- sůl
Náplň:
- 200 g krémového sýru (Lučina, Philadelphia, Goldessa)
- 100 g tučného (měkkého) tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g gorgonzoly (nivy)
- 2 vejce
- 150 g čerstvého baby špenátu
- bylinky dle chuti (petržel, medvědí česnek)
- sůl, pepř
Postup:
- Připravte si křehké těsto – z mouky, másla, vody a soli vypracujte hladké těsto, které nelepí. Těsto můžete připravit v kuchyňském robotu nebo zpracovat ručně. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 1 hodinu odpočívat v lednici.
- Odpočaté těsto (rovnoměrně) vyválejte na lehce pomoučeném vále do kruhu (rozměr koláčové formy), přeneste jej do formy a okraje ořízněte.
- Těsto propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zasypte luštěninami (např. fazolemi), aby se těsto při pečení nenafouklo. Pečte v předehřáté troubě na 200°C cca 20 minut.
- Připravte si náplň – špenát pokrájejte na větší kousky. Ve větší míse smíchejte krémový sýr, tvaroh, smetanu a vejce. Do směsi přidejte kousky gorgonzoly, bylinky, koření a na závěr přidejte pokrájený špenát.
- Upečený korpus nechte lehce vychladnout a nalijte na předpečené těsto náplň.
- Pečte na 180°C zhruba 30 minut.
- Koláč podávejte teplý, vlažný anebo studený. Před podáváním můžete koláč zasypat dalšími kousky sýru nebo ořechy (např. pekanovými).