Svěží salát s tarhoňou, sušenými rajčaty, olivami, čerstvou zeleninou a mozzarellou je perfektní recept do krabičky. Do krabičky na cesty, do práce, do školy, prostě kamkoliv.
Tarhoňa neboli těstovinová rýže je oblíbená nejen ve Středomoří, ale i po celém světě. Má různé názvy – například ve Velké Británii ji seženete po názvem „giant couscous“, v Holandsku se ozančuje jako „libanonský kuskus“ a v Itálii je to zase „fregola“. U nás doma je to velmi oblíbená (univerzální) surovina, která se hodí jako příloha, zavářka do polévek nebo jako vložka do studených i teplých salátů. Tarhoňu můžete připravit dle návodu, který je uvedený na obale, nicméně my ji nejdříve opražíme na kapce oleje, poté zalijeme horkou vodou, krátce povaříme, odstavíme a necháme pod pokličkou „dojít“.
Každopádně se tenhle salát hodí i jako příloha ke grilovanému masu i rybám. Zkuste s ním zazářit třeba na první letošní grilovačce.
Ingredience: (2 porce)
- cca 100 g tarhoni (před uvařením)
- 350 ml vody
- olivový olej
- sůl / pepř
- cherry rajčata
- 1/2 salátové okurky
- 1/2 oranžové papriky
- sušená rajčata (naložená v oleji)
- olivy (Kalamata)
- čerstvá petržel
- 125 g mozzarelly (1 balíček)
Postup:
- Uvařte si tarhoňu – v hrnci na kapce olivového oleje opražte tarhoňu (cca 1 minuta, začne pomalu hnědnout) a zalijte cca 350 ml horké vody. Tarhoňa musí být ponořená, ztlumte plotýnku a nechte cca 2 – 3 minutky povařit. Poté hrnec odstavte a přikryjte hrnec pokličkou. Nechte cca 15 minut pod pokličkou, občas promíchejte. Tarhoňa změkne, nasákne vodu a bude krásně sypká. Případně můžete uvařit tarhňu dle návodu na obalu. Uvařenou tarhoňu nechte vychladnout.
- Nakrájejte si zeleninu a smíchejte v míse s uvařenou tarhoňou, přidejte sušená rajčata, olivy, čerstvou petržel.
- Salát dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem.