Batáty (sladké brambory) jistě znáte, ale víte, že byly zařazeny mezi nejzdravější kořenovou zeleninu na světě? Jsou energeticky velmi vydatné, obsahují mnoho živin, vitamínů a minerálů. A víte, že se s nimi v kuchyni dá doslova kouzlit? Batáty jsou skvělé nejen jako příloha, ale dají se péct v celku a poté naplnit masem, zeleninou, sýrem (prostě čímkoliv), využívají se do sladkého pečení a nebo se z nich dá také připravit snídaňová kaše.
Už několikrát jsem zmínila, že snídaně je moje nejoblíbenější jídlo dne. Každé ráno si snídani maximálně užívám. Ano, někteří stále kroutí hlavou nad tím, že si v šest ráno vařím kaši nebo dělám omeletu, ale pro mě je to základ. Samozřejmě miluju víkendové pozdní snídaně s rodinou, kdy si společně připravíme palačinky, lívance, wafle anebo vajíčka, ale v týdnu častokrát snídám sama a nebo s dcerou. Většinou pro nás připravuji kaše všech druhů – ovesnou, jáhelnou, rýžovou, vícezrnnou a kombinace měním podle surovin, které máme doma a nebo na které mám chuť.
Jelikož jsem se rozhodla, že v únoru vyřadím ze svého jídelníčku cukr, lepek, obiloviny, luštěniny, ale i mléčné výrobky, znamenalo to, že budu měsíc bez kaše. Lidi, to bych nikdy nepřežila! Můžu se vzdát čehokoliv, dortíků, čokolády, espressa s mlékem, ale kaše ne! A proto jsem si připravila kaši ze sladkých brambor s kokosovým mlékem, mandlovým máslem, ovocem a ořechy. Moje snídaňová (paleo) kaše bez lepku, bez obilí, bez mléka.
Někdy jsou ty nejjednodušší věci ty nejlepší věci v životě a tato kaše spadá do této kategorie. S velmi malým úsilím si můžete rychle připravit vynikající snídani, která je plná živin a minerálů. Můžete ji ozdobit čímkoliv co máte rádi a věřte, že ráno dělá den.
Ingredience (1 porce)
- 150 g batáty (nakrájené na malé kostičky), případně předpečenou batátu
- 1/2 banánu
- 6 lžic kokosového mléka + 2 lžíce vody
- skořice dle chuti
- lžíce mandlového másla
+ ovoce, ořechy, semínka dle chuti na ozdobení
Postup:
- Batátu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Dejte do malého hrnce se silným dnem.
- Přidejte nakrájený banán, mléko, vodu a zasypte skořicí.
- Vařte pod pokličkou a průběžně míchejte cca 10 minut, dokud nebude batáta zcela rozvařená. Pokud se kaše začíná připalovat, podlejte mlékem/vodou.
- Rozvařenou hmotu rozmačkejte vidličkou (případně rozmixujte v mixéru).
- Do uvařené horké kaše můžete vmíchat máslo nebo si ho dát navrch. Zasypte ovocem, ořechy a semínky dle chuti.