Pâte sucrée – křehké sladké těsto s pomerančovou kůrou je naprosto dokonalý základ každého koláče, tartaletek nebo košíčků. Sladké, máslové těsto s lehce slanou a pomerančovou chutí je v kombinaci s karamelem a čokoládovou ganache hříšně dobré. A pokud to máte rádi ostřejší, přidejte do ganache i kapku alkoholu.
Věřím, že tartaletky s čokoládovou ganache a karamelem jsou i ideálním dezertem pro svátek zamilovaných, který se nebezpečně blíží. Únor je prostě měsíc čokolády a lásky.
V tomto receptu jsem použila karamel ze skleničky, pokud si budete tedy chtít připravit domácí, počítejte s tím, že si musíte předem připravit karamel a nechat ho vychladnout. Z těsta připravíte tak 10 tartaletek o průměru 8 cm. Těsto jsem připravovala i na Vánoce a z celé dávky jsem připravila cca 36 mini košíčků. Upečené košíčky lze skladovat v uzavřené nádobě (nenaplněné) i pár dní. Čokoládová ganache vystačí na 6 tartaletek, pokud budete připravovat z celé dávky, připravte více ganache. Alkohol i mořskou sůl lze samozřejmě vynechat, záleží na vaší chuti.
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 125 g moučkového cukru
- kůra z 1/2 pomeranče (chemicky neošetřeného)
- lžička soli
- 1-2 lžíce studené vody
Čokoládová ganache:
- 150 g čokolády (min. 60%)
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička másla
- 1 lžička medu
- 1 lžička víceletého rumu (nemusí být)
+ karamel, mořská sůl na posypání
Postup:
- Připravte si těsto na košíčky (tartaletky) – smíchejte mouku, máslo, vejce, cukr, kůru z pomeranče a sůl. Suroviny lehce zapracovávejte, přidejte jednu (případně dvě) lžíce studené vody. Musí vzniknout hladké, jemné těsto, které se nedrolí a nelepí.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 1 hodinu odležet v lednici.
- Když je těsto odpočaté, předehřejte troubu na 180°C a připravte si formičky dle volby.
- Na pomoučeném vále vyválejte plát tenký cca 4-5 mm. Formičky vyplňte těstem, okraje seřízněte nožem. Aby se při pečení košíčky nezměnšily, na těsto položte kousek pečícího papíru a nasypte na ně fazole (rýži).
- Pečte zhruba 10 minut dokud košíčky nezezlátnou. Po upečení nechte lehce vychladnout a vyklepněte z formičky na mřížku. Nechte zcela vychladnout.
- Připravte si čokoládovou ganache – přiveďte k varu smetanu s máslem a medem, nechte lehce vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, vmíchejte ližčku rumu, nechte vychladnout. Do čokolády postupně přilívejte smetanu a míchejte dokud nevznikne hladká, lesklá směs.
- Na upečené tartaletky naneste karamel dle chuti a na kramel nalijte tekutou čokoládovou ganache. Nechte minimálně 2 – 3 hodiny vychladit. Před podáváním posypte mořskou solí.
Zdroj receptu na těsto: https://kitchenette.cz/clanek/267-kosicky-plnene-domacim-vlassko-orechovym-maslem-s-cokoladovou-polevou