Máslo, tvaroh, pomerančová šťáva a kůra, sušené brusinky. Ingredience, které udělají z obyčejného bábovkového těsta neobyčejný dezert. Chlebíček je díky tvarohu krásně vláčný. Sušené brusinky a pomerančová kůra dodají chlebíčku tu správnou chuť a aroma. A na závěr cukrová poleva s pomerančovou šťávou už jen podtrhne onu božskou kombinaci.
Těsto je velice jednoduché na přípravu, můžete připravit bábovku nebo upéct koláč v dortové formě. Samozřejmě můžete vynechat i cukrovou polevu, ale věřte, že s polevou chutná chlebíček mnohem lépe.
Těsto:
- 225 g polohrubé mouky
- 150 g cukru (krupice / třtinový)
- 140 g změklého másla
- 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 180 g tučného tvarohu (ve vaničce, pokojové teploty)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu (nemusí být)
- šťáva z 1/2 pomeranče
- pomerančová a citronová kůra (vždy z 1/2)
- cca 50 ml mléka
- cca 20 ml rostlinného oleje
- 80 g brusinek (předem namočených v horké vodě)
Poleva:
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce horké vody
- cca 120 – 150g moučkového cukru
Postup:
- Připravte si předem brusinky – zalijte je horkou vodou (musí být všechny ponořené) a nechte cca 30 minut odstát.
- Žloutky vyšlehejte společně s cukry do světlé pěny. Pomalu zašlehejte cca 20 ml oleje a postupně přidávejte změklé máslo, vyšlehejte do hladké směsi.
- Dále přidejte tvaroh, mléko, rum, šťávu z pomeranče, nastrouhanou kůru z pomeranče i citronu. Promíchejte.
- Smíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem. Suchou směs přidejte k tekuté a pořádně promíchejte.
- Lehce okapané brusinky vmíchejte do těsta.
- Z bílku vyšlehejte tuhý sníh – nejdřív šlehejte na nižší otáčky a postupně přidávejte výkon. Sníh opatrně vmíchejte do těsta.
- Připravte si chlebíčkovou formu a vyložte ji pečícím papírem (pokud budete péct v bábovkové formě – nejdřív formu vymažte máslem a vysypte hrubou mokou). Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 35 – 40 minut (dokud nevytáhnete z těsta suchou špejli).
- Nechte vychladnout a připravte si polevu – utřete citrusovou šťávu s vodou a cukrem. Ozdobte dle fantazie.
Zdroj: http://avecplaisir.cz/pomerancovy-biskupsky-chlebicek-tvarohem/